Meidän Mökki

Miten asentaa kattoikkuna?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Suunnitelmissamme on asentaa oheisen kuvan kesämökkiin kattoikkuna saadaksemme nauttia aamuauringon valosta. Mitä seikkoja tulisi huomioida, että asennuksesta tulisi vesitiivis? Mökin katteena on ruuvikiinnitteinen ”vanhanmallinen” aaltopelti. Saumassako on asennuksen salaisuus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä mökki kaipaa varmasti myös sivuseiniltä tulevaa luonnonvaloa ja pihanäkymiä. Sopivia vaihtoehtoja on mielestäni kaksi.

Helpoiten toteutettava on kattolappeen pinnan suuntaisesti asennettava kattoikkuna. Hieman suuritöisempi muutos on niin sanotun kattolyhdyn rakentaminen. Tässä ratkaisussa katon sivulape aukaistaan ja aukon kohdalle rakennetaan perustuslinjan päältä pystysuora ikkunallinen seinäosuus. Tälle ikkunaseinälle tehdään oma harjakatto.

Ennen hankeen aloitusta kannattaa selvittää lupamenettelyn tarve kunnan rakennusvalvontavirastosta. Kattorakennetta muutettaessa saattaa tulla tarve purkaa ja muuttaa joitakin katon kantavia rakenteita. Kantavien rakenteiden muutos edellyttää aina rakennesuunnitelmaa ja vastaavan työnjohtajan nimeämistä remonttiin.

Kattolappeen pinnan suuntainen kattoikkuna kannattaa sijoittaa siten, että ikkunan alareuna on korkeintaan 80 cm lattiapinnan yläpuolella, jotta näkymä piha-alueelle saadaan onnistumaan. Tämä kattoikkuna on saranoitu joko keskeltä tai yläreunasta.

Keskeltä saranoitu ikkuna antaa tehokkaamman tuuletusmahdollisuuden, mutta tilan käytettävyyden kannalta mielestäni yläsaranointi sopisi tähän tilanteeseen ehkä paremmin.

Kattoikkunatoimitukseen kuuluu yleensä asennusohjeet tarvikkeineen, mutta reunapellitykset joudutaan suunnittelemaan tapauskohtaisesti peltiprofiilin ja ruoderakenteen mukaan.

Kattoikkunoiden vuodot johtuvat yleensä epäonnistuneesta asennuksesta, joten ikkuna ja asennus kannattaa tilata takuiden ja vastuiden kannalta mielellään samalta toimittajalta, jos vain mahdollista.

Kattolyhdyn rakentaminen puolestaan vaatii enemmän suunnittelua ja rakennusteknistä työtä, koska ensin on tehtävä pieni pystysuora ulkoseinän osuus ja sille ehkä vielä sivuseinäkappaleet ja oma pieni harjakatto.

Tästä on yleensä aina tehtävä rakennesuunnitelmat rakennusvalvontavirastoon. Samoin on varmistettava lupamenettely ja vastaavan työnjohtajan tarve.

Ikkuna voi sitten olla normaali ulkoseinän suorakaiteen mallinen ikkuna tai valoaukkoon ehkä paremmin sopiva kolmiomainen ikkuna.

Tämä ratkaisu on työläämpi ja materiaalienkin osalta kalliimpi, mutta lisäetuna saadaan sisätiloja avartava pieni erkkeri ja ehkä myös talon ulkonäköön edullisesti vaikuttava yksityiskohta.

Julkaistu: 10.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.