Meidän Mökki

Mitä venevalkamarasite tarkoittaa?

Meidän Mökki

Kysymys:

Saaristokylän tiloilla on oikeus venevalkamarasitteeseen satama-alueella. Niemi on ollut yhteiskäytössä jo ennen isojakoa. Alue on kiinteistötoimituksissa ja isojaon täydennystoimituksessa vahvistettu rasitealueeksi. Maanomistajan suku sai alueen isojaossa joutomaana.

Mikä on maanomistajan määräysoikeus, jos rasiteoikeuden haltija haluaa rakentaa kunnan rakennusjärjestyksen mukaisen venevajan? Kuka antaa luvan, maanomistaja vai rasitteeseen oikeutetut osakkaat? Voiko laiturin rakentaa, kun osakaskunta omistaa veden ja vesijättömaan? Onko maanomistajalla oikeutta rakentaa aita, joka estää kulun osalle venekuureista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rasitteen perustaminen kaventaa maanomistajan määräysvaltaa rasitettuun alueeseen. Rasiteoikeuden haltijalla on puolestaan vain rasitteen tarkoittama oikeus alueen käyttöön. Venevalkamarasite tarkoittaa oikeutta pitää veneitä toisen maalla ja oikeutta kulkea sinne. Sovittua kulkuyhteyttä ei saa sulkea omin päin. Venevalkaman käyttäjä ei voi perustaa uusia, sovitusta poikkeavia kulkureittejä.

Venevalkamassa veneitä säilytetään, huolletaan ja korjataan. Venevajat eli länsisuomalaisittain venekuurit palvelevat juuri mainittuja toimia. Maanomistajan lupaa ei tarvita niiden rakentamiseen. Saattaa kuitenkin olla, että rasitetta muodostettaessa venevajojen sijoittelusta ja lukumäärästä on sovittu tarkasti. Sopimusta on noudatettava. Rasiteoikeus ei poista venevajojen rakentamiseen mahdollisesti tarvittavia viranomaislupia.

Venevalkamarasite ei salli rakentaa uutta laituria, vaan sitä varten on perustettava uusi laiturirasite. Asianosaisia mahdollisessa rasitetoimituksessa ovat ainakin vesialueen omistaja, venevalkama-alueen omistaja ja venevalkamarasiteoikeuden haltijat.  

Julkaistu: 9.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.