Meidän Mökki

Mitä kaivon rakentaminen maksaa?

Kysymys:

Kaivo pitäisi saada, mutta budjetti askarruttaa. Emme kyllä ole edes päättäneet, olisiko se rengas- vai porakaivo. Voisitteko kertoa noin ympäripyöreästi, paljonko kaivonteko maksaa ja mistä löytyy tekijöitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Porakaivo on huomattavasti kalliimpi kuin rengaskaivo. Molempien kaivotyyppien hinta riippuu suuresti rakennuspaikasta ja siitä, kuinka syvälle pitää mennä. Rakentamissopimus kannattaa tehdä aina kirjallisena, jolloin näkyy, mistä kustannukset syntyvät.

Rengaskaivon hintahaarukka on karkeasti 4 000?8 000 euroa. Halvemmallakin saattaa päästä, mutta kallioisessa maaperässä louhinta on tyyristä.

Rengaskaivon rakentamiseen ei ole varsinaista ammattikoulutusta, vaan siinä käytetään monen eri ammattialueen asiantuntemusta. Kaivonteossa kaivinkonemiehen ammattitaito ja kokemus painavat paljon. Kaivonrakentajalta kannattaa edellyttää pitkää ja kokonaisvaltaista kokemusta kaivon rakentamisesta ja jäteveden käsittelystä. Kaivon rakentajien yhteystietoja voi kysyä kunnan rakennusvirastosta, ympäristönsuojelusta ja alueellisesta ympäristökeskuksesta.

Porakaivon hintahaitari puolestaan on 8 000-10 000 euroa – ehkäpä pahimmillaan vielä pari tuhatta euroa päälle.

Kallioporakaivon rakentajat ovat oma ammattikuntansa. Heillä on käytössään porauskalusto, jolla pystytään tekemään hyvä kallioporakaivo. Rakentajista saa tietoa muun muassa puhelinluettelosta. Osa urakoitsijoista on järjestäytynyt yhdistykseen, josta voi kysyä jäsenten yhteystietoja. Sen osoite on poratek.fi.

Julkaistu: 10.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.