Meidän Mökki

Mistä kosteus ikkunassa johtuu?

Jouko Lommi

Kysymys:

Olohuoneen ison, kolminkertaisen ikkunan ulommaisen lasin sisäpinta hikoilee kostealla ilmalla, kun ilman lämpö laskee 5–8 asteeseen tai alemmaksi. Monia konsteja on turhaan kokeiltu, kuten ulommaisen lasin täydellistä tiivistämistä ja tiivisteiden poistamista pysty-sivuilta tai vain toiselta puolelta tai pieniä pätkiä ala- tai yläpäästä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokeillut konstit ovat olleet oikean suuntaisia, koska ulommaisen lasin sisäpinnan huurtuminen johtuu osaltaan juuri ikkunan lasivälin riittämättömästä tuuletuksesta.

Joka paikassa, myös lasien väleissä, ilmaan on aina sitoutunut kosteutta. Liika kosteus tiivistyy huurteeksi kylmälle lasipinnalle.

Kahteen asiaan on pyrittävä vaikuttamaan. Ensinnäkin kosteuden pääsy lasien väliin tulisi estää mahdollisimman hyvin, ja lisäksi pitäisi huolehtia välitilan tuuletuksesta.

Ulko- ja sisäpuitteen väliseen tilaan siirtyy aina jonkin verran kosteaa, lämmintä sisäilmaa sisäpuitteen ja muiden ikkunarakenteiden ilmavuotokohdista. Lasien väliseen ilmatilaan tulisi järjestää ulkopuolelta riittävä tuuletus, jotta liika kosteus poistuu.

Talon sisäilman tulisi aina olla hieman alipaineinen ulkoilmaan verrattuna, jotta mahdolliset vuotoilmat kulkisivat ulkoa sisälle. Tämä onnistuu yleensä koneellisella ilmanvaihdolla.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa huoneilma alipaineistuu vasta talvella, kun lämpöerot kasvavat. Ulkolasin sisäpinta huurtuukin todennäköisimmin juuri syksyllä.

Niin sanotussa tuloilmaikkunassa sisäpuitteen yläreuna vuotaa. Korkeat tai yläkerrassa sijaitsevat ikkunat huurtuvat helposti, jos ilmanvaihto on tehoton. Tällöin säätö- tai huoltotoimin tehostetaan ilmanpoistoa sisätiloista. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneen likaantunut poistopuolen suodatin saattaa vääristää painesuhteet.

Ulkopuite ei saa olla liian tiivis, jotta ilma vaihtuu riittävästi lasien väleissä. Yleensä auttaa, kun tehdään noin 10 cm:n tiivisteaukko puitteen ylä- ja alakulmiin. Joskus alakarmin päälle lasiväliin kerääntyy vuotovettä. Se pääsee joissakin ikkunarakenteissa valumaan ulos alakarmin ulkoreunassa olevista vesirei'istä. Ne kannattaa puhdistaa ja aukaista säännöllisesti.

Ikkunan tarkastuslista

  • Varmista, että sisä- ja ulkopuitteen lukot ovat kiinni.
  • Varmista sisäpuitteen tiiviys ja tiivisteet. Tiivisteet voi testata paperilla. Muutaman sentin levyinen paperi laitetaan tiivisteen väliin ja ikkuna suljetaan. Paperi vedetään suljetun puitteen välistä. Jos se tulee ilman vastusta, puite on säädettävä tai tiiviste uusittava.
  • Varmista ulkopuitteen tiivistys ja tiivisteiden tuuletusraot, jotta ilma kiertää välitilassa.
  • Varmista, että alakarmin vesireiät ovat auki.
  • Varmista, että koneellinen ilmanvaihto toimii. Vaihda likaantuneet suodattimet. Tukkeutunut poistopuolen suodatin muuttaa ilmanvaihdon painesuhteita. Tarkista poistopuolen imuteho. Kopiopaperin pitäisi tarttua poistoilmaventtiiliin, kun koneellinen ilmanvaihto on täysillä. Jos näin ei tapahdu, ilmanvaihto on alitehoinen. Järjestelmä kannattaa huoltaa ja suuttimet säätää.
Julkaistu: 20.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.