Viherpiha

Miniruusun hoito

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 5.6.2015

Kysymys:

Miten hoidan miniruusua sisäkasvina? Kuukaudessa kaikki kukat kuolivat, ja nyt lehtien pinnalla on valkoista nukkaa.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Huonekasveiksi myytävien erilaisten pikkuruusujen (Rosa Miniatyr-Ryhmä) ja bengalinruusujen (Rosa Chinensis-Ryhmä) kasvattaminen huonekasvina on haastavaa, sillä ne saavat sisällä helposti tuholaisia tai tauteja.

Tavallisimmin niitä vaivaavat vihannespunkit ja härmäsienet, joista jompaakumpaa sinunkin kasvissasi on.

Pikkuruusua hoidetaan huonekasvina niin, että kesällä sille annetaan runsaasti vettä. Vain pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Mullan liika kuivuminen näkyy heti lehtien käpristymisenä ja nuppujen kuivumisena

Lannoita myös kerran viikossa niin kauan, kuin nuppuja kehittyy. Päivittäinen kevyt sumutus pitää punkit paremmin kurissa. Huoneenlämmössä kukinta ei yleensä kestä kovin kauan. Ruusu kukkii pidempään, jos se siirretään yöksi viileään, sään salliessa vaikkapa ulos.

Ruusu talvehtii parhaiten valoisassa ja viileässä, noin 10–15 asteessa, mutta lämpötila voi olla alempikin. Talvettaminen huoneenlämmössä onnistuu lisävalon avulla.

Talvella kastelussa on oltava tarkkana. Mullan pitää lähes kuivahtaa kastelujen välillä, sillä liikamärkyys mädännyttää varmasti juuriston. Liikakuivuus puolestaan tappaa koko kasvin. Ruusu ränsistyy talvella pahasti, joten se leikataan keväällä lyhemmäksi. Samalla kasvi saadaan haaromaan ja tuuheammaksi.