Kysymys:
Minulla on perintönä saatu 30-40-luvulla rakennettu mummonmökki. Pienessä tuvassa on paikalla muurattu puuliesi ja leivinuuni. Liettä käytän useasti, mutta ongelmana on saada se vetämään. Paperin polttaminen hellan alaosassa olevassa luukussa auttaa asiaa ja on välttämätöntä. Kun vihdoin tuli palaa hellan puupesässä, ei ole minkäänlaisia veto-ongelmia.
Yrityksiä saada tuli puuhellaan on jo parin vuoden ajalta, ja monta kertaa ei se ole onnistunut ilman sakeaa savupilveä tuvassa. Nuohous on tehty, ja piipun kunto on tarkistettu.
Onko vika sytyttäjässä vai hellassa? Olen kuullut, että jotkut asentavat piippuimurin. Mikähän sellainen mahtaa olla, sopiiko vanhaan taloon, kuka sellaisen asentaa ja mitähän maksaa?
Vastaus:
Nuohoojamestari Petteri Virranta Kuopiosta pitää erittäin todennäköisenä, että syy löytyy liedestä eikä hormista. Vanhuuttaan lieteen tulee syöpymiä ja ilmavuotoja, jotka heikentävät vetoa. Samoin pelti ja metalliosat ruostuvat usein puhki.
Asia kannattaa selvittää viimeistään seuraavan nuohouksen yhteydessä. Kun hormi ja tulisija ovat puhtaita, nuohooja voi keinovalon avulla yrittää selvittää mahdolliset vuotopaikat. Ne korjataan laastilla ja tiilillä.
Syöpymiä on toki hormissakin, mutta yleensä ne eivät heikennä vetoa näin paljon.
Useimmat puuhellat toki reagoivat voimakkaastikin säähän ja ilmanpaineen vaihteluihin, sillä harvoin tulisija on riittävän tiivis.
Petteri Virranta uskoo sadan prosentin varmuudella takkaimurista olevan hyötyä. Sen asentaa asennusliike tai nuohooja, ja toimiakseen se tarvitsee sähkön ja säätimen. Hintahaitari liikkuu 600-800 eurossa. Laite sopii yhtä hyvin uuteen kuin vanhaan taloon.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin nuohouttaa piippu säännöllisesti. Tarvetta lisää sekin, jos sytytyksen yhteydessä joutuu polttamaan runsaasti paperia.