Viherpiha

Mikä syö mansikoihin koloja?

Mikä syö mansikoihin koloja?

Pertti Rajala

Kysymys:

Kun kypsät marjat koskevat maata, niihin hyökkää kasapäin pieniä, vaaleita, hoikkia ja vikkeliä tuhatjalkaisia, jotka syövät marjaan kolon tai marjan kokonaan. Olen nähnyt myös mustan, siiran näköisen elikon syövän koloja marjoihin.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Mansikka maistuu meille ihmisille, mutta valitettavasti myös monelle eläimellekin (nisäkkäät, linnut, niveljalkaiset ja nilviäiset).

Kuvailemiasi syöntijälkiä jättävät ainakin ampiaiset, kaksoisjalkaiset (tuhatjalkaiset), mansikkanälvikäs (kuoriainen) ja maakiitäjäiset (kuoriainen) sekä tietysti etanat.

Paras paikka mansikalle on lämmin ja kuiva kasvupenkki, jossa marjat ovat mahdollisimman vähän kosketuksissa maahan. Silloin tuholais- ja tautivioituksia tulee vähemmän. Pidä mansikkamaan ympärillä oleva muu kasvusto mahdollisimman matalana. Näin kasvintuhoojille jää vähän lymypaikkoja petoja vastaan.  

Julkaistu: 19.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.