Meidän Mökki

Mikä ihmeen slammaus?

Jouko Lommi

Kysymys:

Saunatupamme piippu pitäisi rapata. Millainen tekniikka slammaus on ja missä suhteessa slammausvelli tehdään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Slammaus on vanha tekniikka, jota ennen vanhaan etenkin varakkaat talot käyttivät peittämään kivijalan. Rappaus saatettiin lisäksi maalata.

Nykyään slammausta käytetään yleisesti sekä talon ulko- että sisäpuolella. Tavallista on yhä slammata harkoista tehty kivijalka tai koko ulkoseinä. Pinnoite on välttämätön parantamaan seinän tai sokkelin sateenpitävyyttä, mutta liian tiivis se ei saa olla. Rakenteeseen kertyvän kosteuden pitää päästä haihtumaan.

Slammaus tai ohutrappaus jättävät harkkosaumojen ääriviivat näkyviin, kun taas tasoitus ja kolmikerrosrappaus peittävät harkkoseinän vähäiset tasaisuuspoikkeamat tehokkaasti. Koska ohuesti tehty slammaus jättää harkon muurauksen näkyviin, pohjatyön tulee olla siisti.

Slammaus voidaan tehdä harjaamalla ohut sementtilaasti harkkorakenteen pintaan. Harjan vedot jäävät silloin kuultavaan pintaan.

Toinen mahdollisuus on vetää esimerkiksi oikaisulaasti tasoitelastalla alhaalta ylöspäin seinään. Tämän jälkeen pinta hierretään halutun näköiseksi. Tällöin pinnasta tulee paksuhko ja muistuttaa rappausta.

Käyttöohjeet kannattaa katsoa aina paketin kyljestä, sillä sekoitussuhteeseen vaikuttavat mm. massan tuotteen koostumus, väri jne. Sekoitussuhde voi olla esim. 3,5?4,5 litraa puhdasta vettä/ 25 kg kuivalaastia. Massa sekoitetaan koneellisesti esimerkiksi porakonevispilällä. Ensin lisätään suurin osa vedestä, sitten kuiva-aines. Velli sekoitetaan kahdessa vaiheessa niin, että massa saa välillä tekeytyä 10?15 minuuttia. Värin tasaisuuden varmistamiseksi vesimäärä on koko ajan pidettävä samana eri sekoituserissä.

Älä laita vettä liikaa, muuten massan ominaisuudet heikentyvät. Massa säilyy käyttökelpoisena 1?2 tuntia.

Laastissa on emäksistä sementtiä, joten ehkäise sen pääsy iholle ja silmiin sekä pölynä hengitykseen.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.