Viherpiha

Mihin siirrän istutukset?

Mihin siirrän istutukset?

Pentti Alanko

Kysymys:

Taloomme on tulossa ulkovuoraus- ja kattoremontti. Mihin siirrän äitienpäiväruusu- ja muut kukkaistutukset ja miten suojaan ne?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiedän kokemuksesta, että nämä ovat todellisia ongelmia. Kasvit pitäisi siirtää remonttia edeltävänä syksynä tai viimeistään keväällä ennen kasvukauden alkua, mutta harvoin remontin tekijät ovat jo silloin tiedossa. Remonttimiehethän tietävät parhaiten, mitkä kaikki alueet jäävät remontin alle. Paikoilleen jäävien kasvien, kuten puiden ja niiden juuristoalueen, suojaaminen on remonteissa aina tärkeä toimenpide. Ryhmäruusu- ja perennaistutukset sen sijaan täytyy yleensä siirtää kauemmas väliaikaiseen istutukseen – aivan kuten olit suunnitellutkin. Joskus remonttien alta täytyy siirtää myös isoja pensaita. Ne täytyy leikata alas ennen siirtoa. Etenkin monet tyvestä vesovat pensaat, kuten pensasruusut, syreenit ja kuusamat, sietävät alasleikkauksen hyvin. Sen sijaan esimerkiksi syyshortensia ei sitä kestä ja voi tuhoutua alasleikkauksen seurauksena. Istuta jaloruusut, perennat ja mahdolliset alasleikatut pensaat väliaikaisesti siirteeseen suojaisaan, tarvittaessa aidalla suojattuun paikaan. Ryhmäruusujen taimet kannattaa istuttaa vieri viereen reilusti aiempaa syvempään maahan, jotta ne selviävät talven yli. Remontin jälkeen voit istuttaa ne takaisin vakiopaikoilleen loppukesällä tai syksyllä.  

Julkaistu: 22.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.