Viherpiha

Mansikan monet taudit

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi mansikoista tuli pieniä ja kovia? Odotimme Polka-mansikoista runsasta satoa kukinnan perusteella. Marjat olivat kuitenkin kovia, sormenpään kokoisia ja syötäväksi kelpaamattomia.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on luultavasti mansikan härmä, nahkamätä tai luteiden aiheuttama vioitus.

Härmä on yleinen mansikan kasvitauti. Se tekee marjoista kovapintaisia ja sitkeitä sekä maultaan kitkeriä. Lopuksi marjojen pinnalle muodostuu valkoista rihmastoa. Härmää torjutaan viljelemällä kestäviä lajikkeita, mutta myös kemiallinen torjunta on mahdollinen (mepanipyriimi-tehoaine).

Nahkamätä muuttaa raakileet harmahtaviksi ja lopulta ruskeiksi. Kypsät marjat ovat vaaleanpunertavia ja ruskettuvat. Marjat ovat sitkeitä ja pahanmakuisia. Niiden haju muistuttaa käynyttä mehua. Nahkamätää voidaan ehkäistä estämällä maa-aineksen roiskuminen sateella marjoihin, esimerkiksi niin, että rivivälit pidetään nurmipeitteisinä tai katetaan oljilla.

Luteet imevät kasvien nesteitä ja vioittavat mansikalla etenkin kukkia. Imennän seurauksena raakileet epämuodostuvat ja niistä tulee niin sanottuja nappipäitä. Luteita voi torjua pitämällä rikkakasvit kurissa mansikkamaan läheltä ja niittämällä rivivälit riittävän usein. Lisäksi harsokate estää luteita pääsemästä kukinta-aikaan mansikalle.

Julkaistu: 13.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.