Viherpiha

Männyn oksan leikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Voinko poistaa männystä paksun oksan? Ikivanhojen mäntyjen oksat ovat kasvaneet pahasti talon päälle, ja kuivat neulaset tukkivat vesikourut. Voiko puusta karsia halkaisijaltaan noin 30-senttisen oksan niin, ettei puu kärsi? Mikä vuodenaika on paras karsimiselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jokaisen elävän oksan poisto rasittaa puuta. On valittava leikkaustapa, joka rasittaa puuta mahdollisimman vähän. Parasta on, jos haavat voi pitää halkaisijaltaan 5–7-senttisinä. Silloin puu pystyy kasvattamaan ne vielä umpeen elämänsä aikana.

Riittäisikö oksan lyhentäminen? Leikkaa tällöin oksan kärjestä niin, että leikkaushaava on oksanhaaran kohdalla. Lyhentämisestä ei välttämättä ole apua, joten oksan poisto saattaa olla ainut mahdollisuus. Männyllä on taipumus tukkia huokosensa pihkalla, jolloin lahottajasienten itiöiden on vaikea päästä puun sisään. Olen nähnyt hyvinvoivia vanhoja mäntyjä, joista on poistettu suuria oksia, ja ne ovat jatkaneet elämäänsä suhteellisen hyvin.

Havupuita voi leikata helmi–huhtikuun aikana, kunnes uusien versojen silmut puhkeavat. Voit leikata myös keskellä kesää, juhannuksesta elokuuhun. Koska kyseessä on iso ja painava oksa, poista ensin suurin osa painosta ja sahaa vasta sitten koko oksantynkä läheltä runkoa. Näin vältyt siltä, että painava oksa repii mukanaan osan rungon kuoresta. Haavanhoitoaineilla ei ole merkitystä haavan paranemiselle.

 

Julkaistu: 24.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.