Maku

Lihojen oikeat sisälämpötilat

Uura Hagberg

Kysymys:

Mitä lämpömittarin pitää näyttää, kun esimerkiksi seuraavat lihat ovat saavuttaneet ihanteellisen kypsyyden? Kanan rintafile, karitsanfile, naudanfile, vasikanfile, possunfile, lohi jne?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lihojen oikeista sisälämpötiloista on olemassa vain suosituksia, joita antaa Eviran hygieniayksikkö. He suosittelevat, että broileri, kalkkuna ja sika paistetaan kypsäksi. Kypsän lihan voi havaita ilman lämpömittaria siitä, että lihasneste on kirkasta (ei yhtään punertavaa). Lihamittari on oiva apu lihan ja kalan kypsennyksessä. Mittarin avulla tuloksesta saa mehevän.

Broileri, kana, kalkkuna ja ankka tulee kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonellabakteerit kuolevat. Broilerin sisälämpötilan on oltava +75 °C.

Sika (porsaanliha) tulee kypsentää täysin kypsäksi. Possunlihan sisälämpötilan on oltava +70 °C.

Naudan, vasikan, lampaan ja karitsan voi jättää punertavaksi. Sisälämpötila vaihtelee halutun kypsuusasteen mukaan. Punertava noin +55 °C, kypsä noin +65 °C.

Lohi pysyy mehevänä, kun sen kypsentää korkeintaan +60 asteeseen. Sopiva sisälämpötila on +55-60 °C.

Muistathan, mitä matalammassa lämpötilassa kypsennät lihat ja kalat, sitä mehevämmän lopputuloksen saat. Tällöin myös painohäviö jää mahdollisimman alhaiseksi.

Julkaistu: 4.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.