Viherpiha

Lehtikaktuksen siemenlisäys

Kasvitieteilijä

10.3.2015

Kysymys:

Miten hoidan kylvöstä? Lehtikaktukseni on tehnyt hedelmiä. Milloin siemenet ovat kypsiä?  

Vastaus:

Siemenet kannattaa kylvää melko pian. Niiden itävyys heikkenee, mitä kauemmin varastoit niitä huoneen lämmössä. Paras kylvöaika on keväällä. Yleensä siemenet itävät parissa kolmessa viikossa.

Siemenet ovat kypsiä, kun hedelmä muuttuu punaiseksi. Irrota hedelmä kasvista ja leikkaa se pituussuunnassa keskeltä varovasti halki niin, etteivät sisällä olevat siemenet vahingoitu.

Puhdista siemenet hedelmälihasta, sillä niihin jäänyt hedelmäliha homehtuu helposti ja voi pilata koko kylvöksen. Jos siemenet ovat pieniä, levitä ne talouspaperin pinnalle ja pyörittele siinä varovasti sormilla, jotta hedelmäliha irtoaa talouspaperiin. Isommat siemenet voit putsata sormien välissä juoksevan veden alla ja laittaa ne vasta sitten talouspaperille kuivumaan.

Kylvä siemenet kostean mullan pinnalle. Voit painaa ne kevyesti syvemmälle multaan. Älä kuitenkaan peitä niitä mullalla, sillä ne tarvitsevat valoa itääkseen. Laita kylvös lämpimälle ikkunalaudalle ja jää odottamaan itämistä. Kastele mieluiten sumuttamalla kylvöstä sumutinpullolla aina, kun pintamulta näyttää kuivalta. Kastelukannusta kaadettu vesi voi siirtää multaa ja peittää siemenet, jolloin niiden itävyys heikkenee.

Korkea ilmankosteus nopeuttaa itämistä, ja voitkin peittää kylvöksen läpinäkyvällä muovipussilla. Ota kuitenkin muovipussi hetkeksi pois ainakin kerran päivässä, jotta kylvös tuulettuu. Näin homeet eivät pääse valloilleen ja pilaa kylvöstä.

Voit kylvää yhden hedelmän siemenet samaan ruukkuun, jossa ne mahtuvat hyvin kasvamaan vuoden verran. Kouli ne sen jälkeen omiin ruukkuihinsa. On makuasia kuinka tuuheista kasveista pitää.

Eri siementaimien kukat eivät aina ole väritykseltään samanlaisia. Jos laitat koulimisen jälkeen samaan ruukkuun usean taimen, voi olla, että siinä kukkii tulevaisuudessa erivärisiä kaktuksia.