Viherpiha

Lehmuksen leikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Milloin on paras aika typistää lehmuksia? Puut varjostavat liikaa omenapuita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen latvan pienentämistä. Sen voi tehdä joko keväällä ennen lehtien puhkeamista, jolloin leikkaus voi yllyttää lisäkasvuun tai keskikesällä, jolloin lisäkasvua ei ole yhtä paljon.

Pienennä latvaa niin, että lyhennät oksia oksahaaran kohdalta. Älä jätä tappeja. Pyri pitämään leikkaushaavat mahdollisimman pieninä, läpimitaltaan enintään seitsemänsenttisinä. Maltillinen leikkaus pienentää latvaa, mutta ei aiheuta runsaasti lisäkasvua eikä lyhennä puun ikää.

Typistäminen tai tapittaminen ei auta varjostusongelmiin, koska puu tekee sen jälkeen runsaasti vesiversoja. Ne kasvavat nopeasti pituutta, jolloin varjostusongelma on taas edessä. Vesiversot ovat erittäin huonosti kiinni rungossa, katkeilevat helposti ja ovat sen takia vaaraksi ympäristölleen.

Lisäksi typistämisen jälkeen puuhun pääsee jatkuvasti lahottajasienien itiöitä, jotka tuhoavat puun hitaasti mutta varmasti. Vesiversot repeytyvät rungosta irti entistä helpommin, kun alla oleva puuaines on puolilahoa.

Julkaistu: 1.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.