Meidän Mökki

Kylpytynnyrin puhdistus ja suojaus

Neuvontainsinööri

Julkaistu: 3.9.2010

Kysymys:

Käytämme kuusipuista kylpytynnyriämme mökillä ympäri vuoden. Merivesi vaihdetaan parin päivän välein. Tynnyrin sisäpinta vihertää eikä lähde puhtaaksi. Kuuraamme tynnyrin pari kertaa kesässä vahvalla klooriliuoksella, mutta se tuntuu pinttyvän yhä pahemmin. Valmistaja neuvoi keittämään tynnyrissä vahvaa suolavettä, muttei sekään auttanut. Aiomme hioa sisäpinnan ja suojata sen jollain vihertymistä estävällä aineella. Voiko pinnan käsitellä turvallisesti homeenestoaineella ja kyllästää esimerkiksi pellavaöljyllä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuusi on valittu kylpytynnyreiden materiaaliksi puulle ominaisen umpisolukkorakenteen takia. Se imee heikosti vettä, joten tynnyri kestää kosteutta. Samasta syystä muutkaan nesteet eivät imeydy puuhun juuri pintasolukkoa syvemmälle.

Kuusitynnyrin sisäpintaan ei kannata imeyttää suoja-aineita, koska ne aina jonkin verran haitallisina irtoavat kylpyveteen. Haitattomat öljyt taas likaantuvat ja yleensä lisäävät pintahometta. Kuiva tynnyri kannattaa turvottaa suolavedellä ja pestä käyttökauden aikana säännöllisesti mäntysuopaliuoksella. Painepesurin vedenpaine rikkoo puun pintasolukkoa ja puhdistaminen vain vaikeutuu.

Tynnyrin ulkopintaan sopii puuöljy, joka voi olla sävytettyä. Valmiina kyllästeenä saa myös puuöljyn ja tervan seosta.

Jos tynnyri halutaan pinnoittaa sisäpuolelta, siihen soveltuu tiiviin muovipinnoitteen muodostava aine. Se pitää levittää vedenpitäväksi. Rakenteellisesti vaativia kohtia ovat lautaliitokset, jotka eivät saa aueta edes tynnyrin kuivuessa. Auennut sauma päästää kosteuden puun ja pinnoitteen väliin, jolloin pinnoite irtoaa.

Uuteen tynnyriin pinnoite tarttuu parhaiten, ja jokainen sauma voidaan tiivistää massalla, esimerkiksi TubCoatilla. Takuuehtojen säilyminen kannattaa varmistaa tynnyrin valmistajalta.

Kylpyveden on luonnollisesti oltava hyvää. Merivedessä on aina levää, joka kasvaa lämpimässä tynnyrivedessä. Vesi pitäisi aina vaihtaa käytön jälkeen tai lisätä veden desinfiointiin ja hapettamiseen sopivaa kemikaalia. Leväkasvua voi estää kemikaalilla, joita voi tiedustella alan liikkeistä. Uima-altaisiin tarkoitetut tuotteet eivät sovellu tynnyreihin.