Viherpiha

Kurjenmiekat hädässä

ViherPiha

Kysymys:

Japaninkääpiökurjenmiekka on rönsynnyt komeasti vanhan taloni pihapiirissä. Viime vuosina kasvia on kuitenkin vaivannut jokin tauti. Lehtiin ilmestyy ruskeita pilkkuja, jotka kasvavat ja peittävät pian koko lehden. Sitten pilkut ilmestyvät seuraavaan lehteen, kunnes koko kasvi on kuollut. Mikä vaivan aiheuttaa ja mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirjeestänne ei täysin selviä, mistä kasvista on kysymys. En ole kirjallisuudesta löytänyt tietoa ”japaninkääpiökurjenmiekasta”.

Japaninkurjenmiekkaa (Iris ensata eli I. kaempferi) kasvatetaan meillä hyvin harvoin. Ehkä tarkoitatte tarhakurjenmiekkoja (Iris Germanica-ryhmän lajikkeet) tai vain 10–30 sentin korkuisia, aikaisin kukkivia pikkukurjenmiekkoja (Iris Pumila-ryhmän lajikkeet).

Kurjenmiekoilla on kaksi taudinaiheuttajaa, joiden oireet sopivat selostukseenne. Tarkkaan määritykseen tarvitaan näyte sairaasta lehdestä.

Eräs yleinen laikkusieni aiheuttaa lehtiin ruskeita pistemäisiä jälkiä, jotka lisääntyvät nopeasti. Tauti ilmenee vasta kukinnan jälkeen, ja syksyyn mennessä lehdet ovat lakastuneet. Siitä huolimatta kurjenmiekat kukkivat seuraavana vuonna, koska vararavintoa on ehtinyt muodostua ennen taudin ilmenemistä. Sairauden torjuminen on vaikeaa, sillä se vaatii toistuvia torjunta-aineruiskutuksia.

Toinen mahdollinen taudinaiheuttaja on harvinainen kurjenmiekanruoste, jonka laikuissa on ruskeaa tahraavaa itiöpölyä.

Kumpaakin tautia voi tehokkaasti vähentää hävittämällä kuihtuneet lehdet, joissa taudinaiheuttajat talvehtivat.

Taudinaiheuttajien itiöitä on saattanut kuitenkin varista taimien ympärille maan pintaan. Sen vuoksi maanpinta on hyvä peittää kompostilla aikaisin keväällä. Tämän jälkeen maata ei saisi pöyhiä kesän aikana.

Julkaistu: 4.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.