Viherpiha

Kultasateen myrkyllisyys

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme on muutaman vuoden ikäinen kultasade. Se kukki ensimmäisen kerran tänä kesänä, ja todella hienosti kukkikin, oli täysin nimensä veroinen. Kasvi on kuulemma myrkyllinen. Mitä se mahtaa tarkoittaa? Jos puutarhassa on kultasateen läheisessä tuntumassa viinimarjapensas, aiheuttaako jotakin marjoille? Entä tehdäänkö sadoille paloille jotakin, vai annetaanko olla vain puussa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kultasade on erittäin myrkyllinen kasvi, joka voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle oireita. Kasvi ei kuitenkaan aiheuta haittaa ympäristölleen tai viereisille marjapensaille. Myrkylliset aineet eivät leviä kasvin ulkopuolelle, ne ovat vaaraksi vain kasvinosia syöneille ihmisille.

Vahingojen välttämiseksi lapsia on varoitettava etenkin hernemäisistä palkohedelmistä. Versot ovat pahanmakuisia ja -hajuisia, mikä on tyypillistä myrkyllisille kasveille.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 13.7.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.