Maku

Kuinka suolataan joulukinkku itse?

Mainos

t. Saara, Södertäljestä

Teksti Maku-toimitus

Asiantuntija vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi! Ohessa Ruokatiedon Lihatiedotuksen vastaus. Muut ohjeet joulukinkun valmistukseen löytyvät kattavalta Joulukinkku-teemasivultamme.

Tuoreen kinkun suolaus

Tuoreen, raa’an kinkun suolaus hoituu modernisti injektioruiskulla tai perinteisesti tönkkösuolaamalla. Suoraan tilalta ostetusta sian kinkusta saa huolellisella esivalmistelulla oivan joulutarjottavan. Itse tehty suolaus ei vie juurikaan työaikaa, sillä imeytyminen tapahtuu itsestään, mutta sen sijaan 10-kiloisen kinkun varastointiin tarvitaan kunnonkokoinen saavi ja tarpeeksi kylmätilaa, alle neljässä asteessa pysyvää säilytystilaa. Olipa tapa mikä tahansa, aina on muistettava käyttää puhtaita työvälineitä ja astioita, sillä lopputulos on tekijänsä vastuulla.

Ruiskusuolaus

Ruiskusuolauksen voi tehdä kolmella tavalla: 1, 1,5 ja 2 litralla suolavettä. Sopivia, eläinten lääkintään tarkoitettuja ruiskuja saa apteekista. Raa’assa kinkussa pysyy suolavettä korkeintaan 20 prosenttia kinkun painosta. Nopein ja vähäsuolaisin tapa on ruiskuttaa kinkkuun litra 15-prosenttista suolavettä, jossa on 150 grammaa karkeaa suolaa litrassa vettä. Suola sulaa kiehuvaan veteen, minkä jälkeen vesi jäähdytetään ennen ruiskutusta. Liika suolavesi tihkuu rei’istä pois. Lopuksi kinkkua liotetaan vielä vuorokausi 10-prosenttisessa suolavedessä (peittosuolaus), jotta se suolaantuisi tasaisemmin. Kinkun suolapitoisuudeksi tulee noin 1,5 prosenttia, vaikka lopullisen pitoisuuden voi todeta vasta joulupöydässä. Tämä on nopein tapa kinkun suolaukseen.

Voimakkaampaa suolanmakua kaipaava ruiskuttaa kinkkuun kaksi litraa 10-prosenttista suolavettä, jolloin lihan lopulliseksi suolaprosentiksi tulee noin kaksi prosenttia. Kinkkua liotetaan vielä pari kolme vuorokautta 10-prosenttisessa suolavedessä. Kolmas tapa on ruiskuttaa 10-kiloiseen kinkkuun 1,5 litraa suolavettä, joka on tehty suhteessa kaksi litraa vettä/180 grammaa karkeaa suolaa. Sen jälkeen kinkku saa liota kahdeksanprosenttisessa suolavedessä (10 litraa vettä/800 grammaa suolaa) kolmesta neljään vuorokautta.

Peittosuolaus

Peittosuolauksella tarkoitetaan suolausta pelkkästään suolavedessä liottamalla. 10 litraan vettä sekoitetaan 700 – 800 grammaa suolaa, jolloin vedestä tulee seitsemästä kahdeksaan prosenttista. Kinkku saa liota kokonaan veteen peittyneenä viidestä kuuteen vuorokautta. Peittosuolauksessa kinkusta tulee helposti suolainen vain pinnalta. Tasaista suolaantumista voi edistää ruiskuttamalla suolavettä ainakin nivelkohtiin.

Tönkkösuolaus

Tönkkösuolauksen kannattajat laittavat joulukinkun suolaantumaan jo noin kaksi kuukatta ennen joulua, sillä 10-kiloisen lihakimpaleen läpäiseminen vie aikansa. Suola tunkeutuu noin 2,5 senttimetriä viikossa. Menetelmässä kinkkua liotetaan kaksi kuukautta vedessä, jossa on 1,8 kiloa karkeaa suolaa 10 litrassa vettä. Kinkun on tarkoitus peittyä kokonaan suolaveteen. Lämpötilan on oltava lähellä nollaa astetta tai jopa hieman alle. Suolaisuutta voi lopuksi loiventaa liottamalla kinkkua pelkässä vedessä viikon verran. Vettä tulee välillä vaihtaa.

Kuivasuolaus

Viimeinen keino on kuivasuolaus. Kinkun pintaan hierotaan karkeaa suolaa noin viisi prosenttia kinkun painosta eli 10 kilon kinkku kaipaa noin 500 grammaa suolaa. Suolaantuminen vie kolmesta neljään viikkoa, jonka jälkeen kinkkua liotetaan kylmässä vedessä viikon ajan. Säilytyslämpötila ei saa koko aikana nousta juurikaan yli nollan asteen.

Julkaistu: 15.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä