Meidän Mökki

Kuinka päätän tulisijojen paikat?

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Suunnittelemme mökkiä, mutta  tulisijojen sijoittelu mietityttää. Suorakaiteen muotoisessa rakennuksessa on 45 neliötä. Toiseen päätyyn tulee parvi makuuhuoneen päälle, toisessa päässä on keittiön päällä avointa tilaa. Haluaisin keittiöön pienen puuhellan ja varaavan uunin.

Asennus samaan hormiin tulisi varmaan halvemmaksi, mutta eikö lämmönlähteet kannattaisi sijoittaa eri puolille mökkiä? Minua arveluttaa, miten lämpö kiertää erikorkuisissa tiloissa ja kannattaako korkeaan tilaan rakentaa pitkää hormia vai onko se parempi sijoittaa mökin matalaan osaan. Muuta lämmitystä emme mökkiin halua. Sähköä saadaan aurinkopaneelilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tulisijojen paikat kannattaa aina miettiä huolellisesti omien tarpeiden mukaan. Tilanne on haastavin, kun mökille tullaan viikonloppuna talvella. Lämpöä on saatava mahdollisimman nopeasti, ja sen on levittävä tasaisesti. Hyvän lähtökohdan antavat puuliesi ja varaava tulisija, kuten olette suunnitelleetkin.

Puuliedellä voidaan tuottaa tehokkaasti nopeaa alkulämpöä, ja varaava tulisija luovuttaa sitten myöhemmin tasaisen lämmön.

Nopea alkulämmitys koettelee talvipakkasella savupiipun kestävyyttä. Tiilistä muurattu piippu edellyttää varovaisempaa alkulämmitystä kuin esimerkiksi keraamisella sisähormilla varustettu elementtipiippu.

Pienehkössä mökissä lämmin ilma kiertää tehokkaasti, joten tulisijat voidaan sijoitella melko vapaasti. Ongelmia tuottaa vain korkean keittiö- ja oleskelutilan sekä toisen päädyn makuuhuoneen ja parvitilan yhdistelmä. Lämpö nousee ylös ja lämmittää parvitilan, mutta alapuolinen makuutila lämpenee huomattavasti hitaammin.

Lämmönkiertoa voisi tehostaa esimerkiksi parven lattiaan asennetulla tuuletusventtiilillä. Yksi ratkaisu on pienellä tuulettimella varustettu seinäventtiili. Se on melko edullinen, ja tuotteen voi asentaa myös parven lattiarakenteeseen. Pienitehoisella, aurinkosähköllä toimivalla puhaltimella voidaan parven lämpöä tarvittaessa puhaltaa alakerran makuutilaan.

Tässä mökissä asentaisin molemmat tulisijat korkeampaan keittiö- ja oleskelutilaan siten, että savuhormi sijoittuu kattolappeen yläosaan lähelle harjaa.

Korkea tiilihormi mökin sisällä pysyy talvikäytössä pitkään kylmänä, joten elementtihormi on parempi vaihtoehto. Lähellä sivuräystästä oleva savupiippu on harjakattoisessa talossa katon yläpuolella korkea ja rakenteellisesti hankala. Mökin tulisijat mahdollistavat hyvin myös talvikäytön.

Julkaistu: 1.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.