Meidän Mökki

Kuinka lähelle tontin rajaa saa rakentaa?

Julkaistu: 10.1.2014

Kysymys:

Poikamme omistaa merenrannalta rakentamattoman määräalan. Uusi naapuri on rakentanut pienelle tontilleen vajan, johon on jatkona tehty puusuoja ja huussi määräalan rajoihin kiinni. Naapurin tai kunnan taholta ei olla oltu millään tavalla yhteydessä asian tiimoilta.
Määräala on osa toisen, pojan omistamasta kuuden hehtaarin rantatilasta. Kyseisellä naapurilla on vain kulkuyhteys tontilleen. Asumme itse 100 kilometrin päässä kyseiseltä paikalta. Kunnassa on rantayleiskaava. Eikö se jo määrää rakennusten paikan ja etäisyyden naapurin rajasta?
Näytä vastaus

Vastaus:

Teidän poikanne määräala sijaitsee rantayleiskaava-alueella, jossa naapuri ei saa rakentaa rakennusta viittä metriä lähemmäksi poikanne tontin eli tässä tapauksessa määräalan yksiselitteistä rajaa.
Vaikka rakennuslupaharkinnassa vajaa ja huussia pidetään rakennelmina eikä rakennuksina, sovelletaan käytännössä niiden rakentamiseen naapurin rajasta yhtäläisiä vähimmäisetäisyyksiä.
Puuvajasta, jonka edustalla pilkotaan saunapuita tai ulkohuussista, vaikka se olisikin ajan hengen mukaisesti hajuton kompostoiva käymälä, saattaa olla samalla lailla haittaa naapureille kuin liian lähelle rajaa rakennetusta mökistä.
Asemakaava-alueen ulkopuolella, esimerkiksi rantayleiskaava-alueella, sovelletaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen säännöksiä rakennuksen rakentamisen vähimmäisetäisyydestä naapurin tontin rajasta.
Vajan ja huussin rakentaminen vaatii lähtökohtaisesti toimenpideluvan, mutta kunta voi tietyin edellytyksin rakennusjärjestyksessään määrätä, että toimenpidelupaa ei vaadita, vaan ilmoituksen tekeminen kuntaan riittää.
Kunnalle tehtyä toimenpidelupahakemusta käsiteltäessä kuullaan rakennushankkeen rajanaapureita, ja liian lähelle rajaa aiottu rakentaminen tulee täten naapureiden tietoon.
Jos taas rakentaminen hoituu ilmoituksella, ei silti saa rakentaa liian lähelle ja kunnan olisi puututtava asiaan.
Rajan välittömään läheisyyteen rakentaminen ei ole hyväksyttävää, eikä naapurin suostumuksellakaan järkevää.
Kehottaisin teidän poikaanne puhumaan naapurille, tai jos se ei tepsi, olemaan yhteydessä kunnan rakennusvalvojiin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.