Meidän Mökki

Kosteutta rakenteissa

Jouko Lommi

Kysymys:

Hätähuuto täältä Merenkurkun saaristosta. Meillä on 70-luvulla rakennettu 80 neliön mökki, joka rakennettiin silloisten normien mukaisesti: seiniin muovia ja betonikakun päälle suoraan. Talo ei siis hengittänyt. Kaikki oli hyvin viitisentoista vuotta, mutta sitten alkoi haju häiritä. Etenkin syksyisin kaupunkikotiin tullessa olivat vaatteet "mökkihajuisia". Nyt olemme poistaneet vuotaneen vanhan katon ja rakentaneet puoli kerrosta lisää. Parista seinästä olemme lisäksi poistaneet muovit paneelia uusiessamme. Uskoimme, että katon myötä haju poistuu, mutta toisin kävi. Tosin haju väheni ja kesäkuumalla luulimme jo siitä päässeemme. Nyt syksyllä totuus on valjennut ja taas haistaan mökille, tosin ei enää yhtä paljon kuin ennen. Voiko tällaiseen vanhaan taloon saada mitään muuta apua kuin pommin? Voiko perustaan mitenkään "porata" ilmanvaihtoa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköisesti tuo mökinhaju on hometta. Rakenteet lienevät kastuneet laajemminkin kattovuodon yhteydessä. Kattovuoto on ehkä kastellut seinän eristeet ja hometta on muodostunut.

Seinäremontista ette kerro kovin tarkasti. Jos mökki on mineraalivillalla eristetty, myös remontin yhteydessä tehty höyrynsulkumuovin poisto saattaa olla syy homeeseen. Jouko Lommi Pienrakentamisen kehittämiskeskus ry:stä kertoo, että lämpimälle sisäpinnalle pitää tässä tapauksessa saada höyrytiivis kerros. Jos mökkiä ei käytetä talvella, rakenne voisi toimia pelkällä ilmansulkupaperilla ja jos huvilaa lämmitetään ympäri vuoden, tarvitaan höyrynsulku.

Seinää kannattaa aukaista ja selvittää asia. Jos syy on edellä mainittu, vanhat eristeet täytyy poistaa ja antaa rakenteen kuivua. Sitten laitetaan uudet eristeet ja höyryn- tai ilmansulku lämpimälle puolelle. Kun rakenne kuivuu, homeen kehittyminen pysähtyy. Ilman kunnollista ilmasulkua huoneilmasta siirtyy rakennusta lämmittäessä kosteutta seiniin, ja uinuva home virkistyy uuteen kevääseen. Tähän viittaa myös mökinhajun ilmaantuminen syksyllä, jolloin lämmittämiseen on taas tarvetta.

Perustuksistakin voi siirtyä kosteutta rakenteisiin esimerkiksi silloin, jos betonin ja puun väliltä on jäänyt bitumihuopa asentamatta. Jouko Lommi kehottaa lisäksi katsomaan, ovatko mökin vierustat kallistettu mökistä poispäin, jolloin vesi ei jää lillumaan mökin seinustoille. Tarvittaessa mökin ympärille voi asentaa salaojaputket.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.