Viherpiha

Kookospalmun hoito

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 14.6.2015

Kysymys:

Miten hoidan kookospalmua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sijoita kookospalmu (Cocos nucifera) valoisaan tai puoliaurinkoiseen paikkaan ja pidä kasvualusta koko ajan lievästi kosteana, myös talvella. Sumuta lehtiä usein, jotta kuiva huoneilma ei ruskettaisi niiden kärkiä. Huoneen lämpötilalla ei ole merkitystä, kunhan se ei laske alle 15 asteen.

Kookospalmu on yksi hankalimmista huonekasveista, sillä kasvi ottaa vettä vain heti juuren kärjen takana olevalla valkealla tai kellertävällä vyöhykkeellä. Loppuosa juuresta on ruskeaa ja kovettunutta eikä ime lainkaan vettä. Luonnossa kovettuneiden juurten on tarkoitus ankkuroida kasvi tiukasti maahan tuulisilla paikoilla.

Myynnissä olevat kookospalmut on yleensä istutettu niin tiiviiseen kasvualustaan, että niiden juurten kärjet ovat jo valmiiksi mädäntyneet. Se ei valitettavasti useinkaan näy kasvista päältä päin, sillä kookospähkinän sisältämä vararavinto pitää nuoren kasvin vielä pitkään hengissä, vaikka juuret olisivat huonokuntoiset. Jos kasvi ei kasvata uusia juuria, se lopulta kuolee veden puutteeseen.

Istuta kasvi mahdollisimman nopeasti uudelleen. Laita ruukun pohjalle kunnollinen salaojitus, esimerkiksi 1/3 rikottuja saviruukun palasia tai vaikkapa lehtipuun hiiltä, ja juuripaakku sen päälle. Täytä lopuksi ylimääräinen tila tavallisella kukkamullalla.

Lähes mitään kasvia ei ole viljelmillä niin helppo lisätä kuin kookospalmua. Riittää, että laittaa pähkinän kyljelleen kosteaan hiekkaan, ja se itää varmasti. Jatkohoidon vaikeudesta kuitenkin kertoo se, että vaikka kookospalmuja myydään säännöllisesti huonekasviksi, niin – vastaostettua kasvia lukuun ottamatta – missään en ole ikinä nähnyt huonekasvina varttunutta kookospalmua. Valitettavasti.