Viherpiha

Kirjovehka kellastuu

Kirjovehka kellastuu

Visa Lipponen

Kysymys:

Ostin kauniin vehkan ja istutin sen uudelleen isompaan ruukkuun. Nyt uusien lehtien alut ovat alkaneet kellastua. Kastelen säännöllisesti lannoitevedellä, kasvi on hajavalossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Syy on selvästi liian ahkerassa hoitajassa. Kun istutit kirjovehkan suurempaan ruukkuun, lisäsit juuripaakun ympärille myös uutta multaa. Uudessa mullassa on aina myös valmiina ravinteita, eikä suurempaan ruukkuun istutettua kasvia saisi koskaan vähään aikaan lannoittaa. Liika lannoittaminen on kasveille paljon haitallisempaa kuin kokonaan lannoittamatta jättäminen, sillä se vahingoittaa juuria. Pahimmassa tapauksessa koko kasvi voi kuolla.

Myös isommalla ruukulla voi olla vaikutusta nuorten lehtien kellastumiseen, sillä se johtaa helposti kasteluvirheisiin. Jos istutit kirjovehkan paljon alkuperäistä isompaan ruukkuun, juuripaakun ympärille lisätty uusi multa pysyy pitkään kosteana, jopa märkänä, koska siinä ei vielä kasva juuria imemässä vettä pois.

Juuripaakun reunoilla olevat juuret saattavat mädäntyä, koska vieressä oleva multa on liian märkää. Toisaalta märkään multaan kasvuaan yrittävät juuret kuolevat märkyyden takia.

Lopeta siis kokonaan lannoitus vähäksi aikaa ja pidä huoli siitä, että koko multa pääsee ainakin pinnalta hieman kuivahtamaan kastelujen välillä.

Pelkkinä vehkoina myydään Suomessa monenlaisia vehkakasveihin (heimo Araceae) kuuluvia kasveja. Edellä olevat ohjeet koskevat yleisimpiä myynnissä olevia, kuten kirjovehkoja (suku Dieffenbachia), laikkuvehkoja (suku Aglaonema) ja viirivehkoja (suku Spathiphyllum).

Kukkivina myydyt juurakolliset huonevehkat (suku Zantedeschia) eroavat edellä mainituista siinä, että niillä on kerran vuodessa lepoaika, jolloin niiden lehdet kuihtuvat. Yleensä niiden kuihtuminen alkaa juuri nuorten lehtien kellastumisena, ja se on täysin normaalia. Muutoin niihin pätevät samat ohjeet kuin edellä kerrotut.
 

Julkaistu: 27.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.