Meidän Mökki

Kiinteistön yhteisomistuksen purku

Tapio Korhonen

Kysymys:

Perimme sisareni kanssa noin hehtaarin tontilla olevan vanhan maalaistalon talousrakennuksineen ja rannassa olevan mökin, jonka olemme kunnostaneet ja laajentaneet. Rakennukset ovat olleet yhteisessä kesäkäytössä jo useita vuosikymmeniä.

Tarkoituksemme olisi nyt jakaa talo tasan ”talolliselle” ja ”mökkiläiselle”, mutta ongelmaksi on tullut 100 metrin pituisen rantaviivan jako. Mökkiläiseksi jäävän tontti vaatisi kunnassamme 40 metriä rantaa ja tuolloin talollisen hirsisauna jäisi 1-2 metriä mökkitontin puolelle.

Mikä neuvoksi? Voisiko mökkiläisellä käyttää rasitetta, joka rajattaisiin kestämään vain kyseessä olevan suvun omistuksen ajan. Tämä tarkoittaisi, että myynti ulkopuoliselle vapauttaisi rasitteesta. Millainen sanamuoto lohkomistilanteessa tulisi tuolloin vaatia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perinnön kautta syntynyt kiinteistön yhteisomistus puretaan maanmittaustoimiston pitämässä halkomistoimituksessa. Siinä teillä on mahdollisuus esittää tarpeita ja toiveita halkomisen suorittamiseksi. Tavallisesti toimituksessa esitetyt rasitteet perustetaan pysyviksi ja kiinteistökohtaisiksi. Mutta osakkaat voivat myös tehdä keskenään sopimuksia kiinteistön tulevasta käytöstä.

Hirsisaunan käytöstä te voitte tehdä sopimuksen. Kyseinen hirsisaunan käyttöoikeus voidaan kirjata kiinteistörekisteriin erityisenä oikeutena, esimerkiksi siten, että se on voimassa teidän elinaikanne.

Halkomistoimituksessa mukana oleva toimitusinsinööri auttaa teitä kirjaamaan sopimukseen kaikki toivomanne ehdot. Näitä voivat olla muun muassa mainitsemanne käyttöoikeus sekä ulkopuolisille myyntiin liittyvät seikat.

Julkaistu: 3.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.