Meidän Mökki

Käykö painekyllästetty puu lattiarakenteisiin?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Voiko mökkisaunan lattian kantavat puurakenteet nykyisin tehdä painekyllästetystä puusta? Aiemmin tämä ei mielestämme ollut suositeltavaa, vai onko painekyllästetyssä puussa nykyään vähemmän myrkkyjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kestopuu kyllästetään Suomessa kuparipohjaisilla kyllästysaineilla. Kyllästysluokka voi olla A tai AB, joista AB-luokan tuote sisältää vähemmän kyllästysainetta kuin A-luokan kestopuu.

Saunan lattiarakenteen runkona voidaan käyttää kestopuuta, mikäli runkorakenne on ilmatiiviisti eristetty sisätilasta. Yleensä lattiarakenne suunnitellaan siten, että kantavat palkit eivät pääse kastumaan, jolloin kestopuun käytölle ei ole edes tarvetta.

Kesäkäytössä olevan saunan lattia voi tosin olla niin sanottu rakolautalattia, jonka lävitse kulkee tuuletusilma ja myös saunan lattialle kaadettu vesi. Tällaisen lattian kannattajapalkkien materiaaliksi soveltuu lehtikuusi, jonka yläpinta suojataan bitumikermikaistalla. Bitumikermikaistat asennetaan palkkien päälle ennen lautalattian naulaamista. Riittävän leveä kermikaista suojaa palkistoa kastumiselta.

Julkaistu: 10.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.