Viherpiha

Katetta kukkapenkkiin

Julkaistu: 14.5.2006

Kysymys:

Voinko laittaa oksasilppua kukkapenkin katteeksi, jotta rikkaruohot eivät leviä?
Näytä vastaus

Vastaus:

En laittaisi oksasilppua kukkapenkin katteeksi, sillä se kuluttaa maan typpivaroja lahotessaan. Oksasilppua käytetään yleensä puuvartisten kasvien alustojen kattamiseen. Käyttäisin silppua korkeintaan vain rotevimpien perennalajien juurelle.
Perennapenkin katteeksi suosittelen puiden lehtiä, joita on helppo kerätä varsinkin näin syksyllä. Lehdet parantavat maan rakennetta ja antavat ruokaa maan matosille, jotka pitävät mullan kuohkeana. Kevääseen mennessä osa lehtikatteesta onkin jo muuttunut meheväksi mullaksi. Keväällä lehtiä voi levittää taas lisää.
Toinen hyvä vaihtoehto on ruohonleikkuujäte, jota kannattaa levittää kasvukaudella. Sillä on lannoittava vaikutus, koska vihreässä silpussa on paljon typpeä.
Jos käyttää ruohoa, se ei ole saanut kehittää vielä siementä. Ahkerasti leikattu nurmi ei ehdi siementää. Muuten perennapenkki on tuota pikaa täynnä nurmiheinän alkuja. Ruohosilpunkin kanssa on syytä olla tarkkana. Kosteina kesinä siitä voi levitä sienitauteja puutarhakasveihin. Myös etanat saattavat viettää juhliaan katteen suojissa.
Jotkut levittävät kukkapenkkiin ohuen kerroksen hiekkaa. Se varmaankin toimii, mutta ei välttämättä näytä kovin kauniilta. Yksi keino on istuttaa kukkien väleihin maanpeiteperennoja. Niitä käytettäessä täytyy muistaa, että vain voimakaskasvuiset lajit selviävät kilpailusta peittoperennojen kanssa.
Täysin hoitovapaaksi ei perennapenkkiä katteillakaan saa. Rikkaruohojen leviämistä on syytä pitää silmällä ja nyhtäistä ne pois pikkutaimina.
Rikkakasvit eivät viihdy, jos ne eivät saa runsaasti valoa. Siksi puutarhakasvit on syytä istuttaa riittävän tiuhaan, jolloin niiden lehvästöt peittävät otollisen maan pinnan.
Auli Honkanen Kuva Pirjo Sillanpää

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.