Viherpiha

Kasvimaan maanparannus

ViherPiha

Kysymys:

Miten parannetaan savipitoista kasvimaata, jotta se läpäisisi sadevettä niin, että vesi ei jää makaamaan maahan? Mitä lannoitetta annetaan syksyllä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kasvimaata vaivaa märkyys, kannattaa alueen salaojittamista harkita. Ojan kaivaminen kasvimaan ympärille auttaa myös asiaa jonkin verran. Kasvimaan korottamista multalisäyksellä voi myös harkita.

Savimaan vedenläpäisykykyä voi parantaa lisäämällä maahan mahdollisimman paljon eloperäistä ainetta: turvetta, puutarhakompostia, naatteja, karjanlantaa ja ruohosilppua. Eloperäinen aines keventää maata ja kiihdyttää pieneliötoimintaa. Kastematojen ja muiden maan eläinten vilkkaan toiminnan seurauksena maahan muodostuu lierojen käytäviä ja muita kanavia, joita pitkin vesi pääsee kulkemaan syvemmälle maahan. Hiekan lisääminen parantaa myös savimaan mururakennetta.

Syksyllä kasvimaalle voi laittaa karjanlantaa ja puutarhakompostia. Typpipitoiset puutarhalannoitteet sekoitetaan maahan keväällä.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 16.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.