Viherpiha

Kärhöjen leikkaus

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Leikataanko kärhöt syksyisin alas vai jätetäänkö varret kuivumaan paikalleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kärhöjen leikkaustapa vaihtelee kärhölajista riippuen. Alppi- ja kiinankärhöä sekä niiden lajikkeita leikataan ainoastaan alkukesällä tai heti kukinnan jälkeen. Näiden kärhöjen kukkasilmut kehittyvät edellisen vuoden versoihin, jolloin syksyn, talven tai kevään aikana tehty leikkaus vähentää kesän kukintaa. Yleensä näille lajeille riittää kuivien oksien poisto.

Loistokärhölajikkeiden (Clematis Patens-ryhmä) leikkaus rajoittuu kukkineiden latvaosien poistoon syksyllä. Versot lasketaan maahan ja suojataan havuilla. Keväällä kasvun alettua voidaan paleltuneet versot leikata pois.

Myös jalokärhöjen kukkineet latvaosat poistetaan syksyllä. Jos tiiviin kasvuston laskeminen maahan on hankalaa, versot voidaan leikata lähes maata myöden. Koska kukat muodostuvat samana kesänä kasvaviin versoihin, ei voimakas leikkaus estä kukintaa.

 

Julkaistu: 31.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.