Viherpiha

Käpypalmu kärsii

Julkaistu: 27.4.2005

Kysymys:

Käpypalmu kärsii, mikä avuksi? Ostin alkutalvesta käpypalmun. Nyt muutaman kuukauden kuluessa se on alkanut kitua. Hoito-ohjeiden perusteella kastelin sitä hyvin varovaisesti. Lopputulos kuitenkin on, että oksat kuivuvat ja osa "piikeistä" on muuttunut vaaleanvihreiksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käpypalmut ovat helppohoitoisia, mutta hieman oikukkaita kasveja.

Käpypalmuja pitää kastella niin, että multa kostuu läpikotaisin. Sitten sen annetaan kuivahtaa kunnolla. Liian kuivana pidetty käpypalmu kellastuttaa ensin osan lehdyköistään. Jos kuivuus jatkuu, koko lehti kellastuu ja kuivuu. Kuolleet lehdet voi leikata tyveä myöten irti kasvin käpymäisestä rungosta.

Lehtien kellastumisen syynä ei aina ole liian niukka kastelu. Hyväkuntoinenkin käpypalmu saattaa yhtäkkiä kellastuttaa kaikki lehtensä. Silloin kasvi kannattaa nostaa ulos ruukustaan ja tarkistaa juuriston kunto.

Jos juuristo on kunnossa, kasvi asetetaan takaisin ruukkuunsa ja siirretään mahdollisimman valoisaan paikkaan. Anna vettä vain niukasti viikon, parin välein. Oikein hoidettuna kasvi kasvattaa uudet lehdet. Ne voivat lähteä kasvuun parin viikon tai parin vuoden kuluttua. Lopulta hoitajan sinnikkyys kuitenkin palkitaan.

Käpypalmu hyötyy sumutuksesta. Se ei ole välttämätöntä, ellei kasvi ole lämpöpatterin päällä. Yleisimmin Suomessa kasvatetaan japaninkäpypalmua (Cycas revoluta), mutta muitakin lajeja on joskus saatavilla. Niitä kaikkia hoidetaan samalla tavoin.

Visa Lipponen