Viherpiha

Kallan eli huonevehkan herättely

Visa Lipponen

Kasvitieteilijä

Kysymys:

Mitä teen kellarissa talvehtineille kallan juurakoille?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkoitat varmasti jotakin huonevehkaa (suku Zantedeschia). Tavallisesti ulkomaiset floristit kutsuvat leikkokukkina myytyjä huonevehkojen kukintoja nimellä ”calla”, ja sitä kautta nimitys on eksynyt suomeenkin kirjoitusasussa ”kalla”. Niitä ei pidä sekoittaa vehkoihin (suku Calla), jonka ainoa edustaja, suovehka (C. palustris), kasvaa myös Suomen luonnossa.

Istuta juurakot uudelleen hiekkapitoiseen multaan melko syvälle ja kastele kunnolla. Sen jälkeen anna vettä varoen. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Kun lehdet lähtevät kasvuun, vettä kannattaa antaa kohtuudella. Jatkuvasti märkä juurakko voi mädäntyä. Kun juurakosta kasvavat, aluksi rullalla olevat ensimmäiset lehdet ovat kunnolla avautuneet, voit kastella kasvia huoletta, kunhan et pidä multaa jatkuvasti likomärkänä. Lannoita myös kasvukauden ajan, noin joka toinen viikko, aina syksyllä alkavaan kukintaan saakka. Kukinnan jälkeen voit taas antaa huonevehkalle sen tarvitseman lepokauden.

Visa Lipponen

Julkaistu: 15.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.