Viherpiha

Kalkinsuosijat ja -karttajat samaan istutukseen

Pentti Alanko

Kysymys:

Miten istutan kalkinkarttajia ja -suosijoita samaan penkkiin? Viherpiha-lehdessä näkyy silloin tällöin pihoja, joihin on istutettu havujen ja alppiruusujen viereen esimerkiksi kuunliljoja tai kurjenpolvia. Täytyykö multa-alueita rajata esteillä, jotta hapan ja tavallinen multa eivät sekoitu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelmia voi ilmetä, jos maa on niukkahumuksinen hiekka- tai moreenimaa. Silloin kannattaa valita paikalle sopivat, happamasta kasvualustasta pitävät kasvit. Niukkahumuksinen puutarhamaa paranee vähitellen, kun pinnalle levittää vuosittain lehtiä ja muuta orgaanista jätettä. Kastemadot kuljettavat ne syvemmälle maahan parantamaan kasvualustaa.

Vanha puutarhamaa, jossa on viljelty kauan puutarhakasveja, on yleensä hyvin humuspitoista. Siinä viihtyvät sekä kalkinkarttajat että -suosijat. Tosin vanha puutarhamaa voi olla jopa emäksistä, jos sitä on pitkään lannoitettu tuhkalla.

Oman pihamaani pH-arvo on 5,5 eli maa on lievästi hapanta. Siinä näyttävät menestyvän erilaiset kasvit, mutta se onkin hyvin runsasmultaista maata.

Julkaistu: 4.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.