Viherpiha

Kahvipensas ruskettuu?

Visa Lipponen

Kysymys:

7-vuotias kasvi on ollut koko ajan kevytsorassa, lannoitetta olen antanut näppituntumalla. Lehdet ovat osittain ruskeat ja kuivat käppyrät, ötököitä ei ole. Myös uudet lehdet ruskettuvat reunoista. Lehdet ovat kuitenkin normaalin vihreät, eivät kelmeät. Juuristoa on runsaasti. Varret ovat puutuneet, yhdestä varresta lähtee kuori irti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kahvipensaalle voi kehittyä kuvailun kaltaisia oireita kolmesta syystä: joko se kärsii liiasta kuivuudesta, kevytsoraan on kertynyt vuosien saatossa suoloja tai kasvi kärsii ravinteiden puutteesta. Myös mitkä tahansa edellisten yhdistelmät ovat mahdollisia.

Liiaksi kuivumaan päässyt kahvipensas ruskettaa tavallisesti ensin lehtien kärjet ja vasta sitten reunat.

Kevytsora pitäisi vaihtaa aina joidenkin vuosien välein, sillä siihen kertyy ajan myötä kasteluveden ja lannoitteiden mukana erilaisia suoloja. Ne haittaavat etenkin uusien hiusjuurten kasvua. Hiusjuurilla on suuri merkitys kasvin veden ja ravinteiden otossa. Lannoitettukin kasvi voi kärsiä ravinteiden puutteesta, mikäli hiusjuuria on vähän. Jos et ole pitkään aikaan vaihtanut ruukun soraa, niin ensimmäiseksi kehotan tekemään sen ja samalla huuhtelemaan kasvin juuriston juoksevan veden alla. Näin saat myös juurten pinnoille kertyneet ylimääräiset suolat pois.

Ravinteiden puute voi myös johtua siitä, että olet lannoittanut kasvia joko liian usein tai liian harvoin. Kevytsorassa kasvattaminen on eräänlaista puolivesiviljelyä. Sorassa itsessään ei ole ravinteita, ne pitää antaa kasteluveden mukana. Liian harva lannoitus aiheuttaa ravinteiden puutetta, mutta sitä tekee myös liian ahkera lannoitus! Liikalannoitus vahingoittaa kasvin hiusjuuria. Kun hiusjuuret kuolevat, kasvi ei enää saa ravinteita niiden kautta.

Kevytsorassa kasvavia kasveja pitää lannoittaa säännöllisesti lannoitepurkin kyljessä olevien ohjeiden mukaan. Muista myös, että kaikki lannoitteet eivät sovellu puolivesiviljelyyn. Valitse siis vain sellainen lannoite, jonka kyljessä mainitaan sopivuus vesiviljelyyn. Kun lannoitat oikein, niin kahvipensaasikin voi hyvin.

Julkaistu: 21.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.