Viherpiha

Juolavehnästä eroon

ViherPiha

Kysymys:

Rakensimme peltotontille viime talvena. Vielä tänä kesänä emme ehtineet pihatöihin. Nyt 2000 neliön tonttia rehevöittää 40 sentin korkuinen juolavehnä. Miten pääsemme siitä eroon? Tarkoitus on ajaa multaa pihalle keväällä ja tasoittaa maa sekä kylvää nurmikko ja istuttaa pihakasveja. Maata ajetaan paikasta riippuen 5–20 senttiä. Tehdäänkö tänä syksynä jo myrkytyksiä? Perheessämme on 3 pientä lasta, jotka ovat päivät ulkona. Milloin ja miten pitäisi myrkyttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Huolenne on aiheellinen. Juolavehnä tulee olemaan istutusten kasvualustoilla iso ongelma, mikäli asiaan ei puututa ajoissa. Torjuntaan sopivat kasvinsuojeluaineet, joiden tehoaineena on glyfosaatti. Teho on parhain keväällä, kun kasvuston pituus on 15 senttiä. Käsittelyn jälkeen alue rauhoitetaan 2–3 viikoksi. Toinen vaihtoehto on hyväksyä juolavehnä osana nurmikkoa ja käyttää olemassa oleva multa nurmikon perustamiseen. Istutusalueilta rikkaruohottunut multa sen sijaan kaivetaan pois koko kasvualustan syvyydeltä, ja istutuskuopat täytetään puhtaalla ostomullalla.

Julkaistu: 4.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.