Viherpiha

Juhannusruusun alasleikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Olemme rakentaneet omakotitalon ja istuttaneet tontille erilaisia pensaita ja kukkia. Kysymykseni koskee juhannusruusua, jonka toimme viime kesänä vanhasta pensaasta. Istutimme ruusun normaalisti, laitoin kanankakkaa sekä kukkamultaa. Syksyllä leikkasin koko ruusun 40 sentin korkeudelta maasta. Teinkö oikein? Olisiko pitänyt leikata ollenkaan tai johonkin muuhun aikaan? Koko ruusupensaassa ei näy vielä eloa. Miten saan pensaan kasvamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juhannusruusu leikataan keväällä, kun koivut ovat hiirenkorvalla. Syysleikkausta ei suositella, koska kasvun päätyttyä haavapinnat eivät enää umpeudu. Kosteassa syyssäässä sienitaudit pääsevät leviämään avoimista leikkauspinnoista kasviin.

Juhannusruusua leikataan harventaen vanhat harmaantuneet ja kuivat oksat. Oksat leikataan maata myöten. Oksien typistely puolivälistä vie pensaalta kukinnan.

Suosittelen kastelemaan ruusua ahkerasti. Jos versot ovatkin kuivuneet talven aikana, saattaa kasvin tyveltä vielä nousta uusia, elinvoimaisia versoja.

Julkaistu: 29.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.