Viherpiha

Jättiputki on pihan suuri kiusankappale – näin hävität sen

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Julkaistu 8.6.2017

Kysymys:

Jättiputki on sitkeä ja myrkyllinen vieraslaji. Näin sen hävittäminen onnistuu pihalta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jättiukonputki on vieraslaji Suomessa. Ensimmäiset yksilöt ovat tulleet kartanoiden ja pappiloiden koristekasveiksi Venäjältä 1800-luvulla. Sotien jälkeen siitä tuli suosittu pihakasvi, jota on ollut myynnissä yleisesti. Jättiukonputki eli ukonputki on kuin jättikokoinen koiranputki. Sillä on karvainen paksu varsi ja voimakkaan sahalaitaiset lehdet.

Kasvin myrkylliset ominaisuudet huomattiin 1990-luvulla. Kasvineste yhdessä auringonvalon kanssa polttaa ihon rikki, ja arveksi jää mustunut ihokudos.

Jättiputken torjunnassa ensisijainen toimenpide on suojautuminen. Pane yllesi kokohaalari, kumisaappaat, kasvosuojus, lippalakki ja kumihansikkaat. Yksittäisen jättiputken voi hävittää kaivamalla sen juurakon maasta. Juurakko voi olla liki metrin syvyydessä. Jos onnistut kaivamaan noin puoli metriä juurakkoa pois, ei kasvi enää jaksa kasvattaa uutta vartta. Jos kasvusto on laaja, hävitystehtävä kannattaa antaa ammattilaisille.

Jättiputkea ei saa päästää siementämään, sillä se leviää siemenistä hyvin tehokkaasti. Siementaimia joutuu niittämään useita vuosia alueelta, jossa jättiukonputki on kasvanut.

Glyfosaatti tehoaa hyvin jättiukonputkeen. Torjunta-ainepitoisuuden on oltava riittävän korkea, jotta sen teho riittää nitistämään kasvin. Viisiprosenttinen liuos tai hiukan sen yli riittää. Liian korkea pitoisuus aiheuttaa kasvisoluille sokkitilan, jolloin aineen pääsy juurakkoon estyy, kun solut eivät toimi.

Aine levitetään lehdille. Teippaa auton pesusieni pitkän kepin päähän. Kasta sieni viisiprosenttiseen glyfosaattiliuokseen ja purista nahkeaksi. Hiero sientä jättiukonputken lehdille. Noin kahden viikon kuluessa kasvi kuolee.