Viherpiha

Jalokärhön talvettaminen

Jalokärhön talvettaminen

ViherPiha

Kysymys:

Istutin alkukesästä jalokärhön suureen parvekeruukkuun. Kasvi on kasvanut komeasti 1,5-metriseksi. Ensimmäiset upeat kukat avautuivat elokuun alussa ja nuppuja oli valtavasti. Miten saan kasvin säilymään talven yli? Leikkaanko kasvin alas? Missä vaiheessa? Pitäisikö ruukku siirtää talveksi sisätilaan? Kylmäkellaria minulla ei ole. Onnistuuko talvehtiminen lämpimässä, pimeässä varastossa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jalokärhön talvehtiminen ruukussa on hieman epävarmaa. Myös lämmin varasto on kasvin kannalta huono vaihtoehto. Olisiko sinulla mahdollisuutta istuttaa kärhö ulos talvehtimaan? Tai löytyisikö tuttavapiiristäsi joku, jolla olisi viileä (+5) varasto tai kellari, jossa kärhösi voi uinua lepokauden ajan? Valoa ei tarvita. Ei ole vaarallista, jos lämpötila kovilla pakkasilla laskee tilapäisesti hieman nollan alapuolelle. Mikäli em. vaihtoehdot ovat poissuljettuja, voit edesauttaa kärhön talvehtimista ruukussa ulkona. Siirrä kasvi ruukkuineen isoon puulaatikkoon, jonka pohjalla on lämpöeristeenä styroksia. Eristä myös laatikon ja ruukun väliin jäävä tila styroksipalasilla. Kun talvi on selkeästi tullut, taita versot laatikkoon, peitä havuilla ja tehosta suojaa hengittävällä pakkaspeitteellä. Jalokärhön versoilla on taipumus paleltua talven aikana. Tarkista tilanne keväällä ja leikkaa versot tarvittaessa alas.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.