Viherpiha

Jalohortensian kevät

Visa Lipponen

Kysymys:

Jalohortensia ulos? Kasvi on ollut talven varastossa ja on nyt alkanut kasvattaa lehtiä. Leikkaanko?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ellet halua madaltaa jalohortensiaa (Hydrangea Macrophylla-ryhmä), sinun ei tarvitse leikata pois muuta kuin talven aikana kuolleet oksat. Ruukussa kasvava jalohortensia viihtyy mainiosti kesän ulkona valoisassa, mutta auringolta suojatussa paikassa. Kun sinulla kerran on mahdollisuus talvettaa jalohortensia sisällä, niin minä en istuttaisi sitä ulos avomaalle. Jalohortensioita on lukuisia lajikkeita, joista osa ei talvehdi Suomessa ulkona ja osa talvehtii vaihtelevalla menestyksellä. Niin kutsuttujen Endless Summer® -sarjan jalohortensioiden mainitaan kestävän jopa yli 30 asteen pakkasia. Yleensä niiden varret kuitenkin paleltuvat talvella maan pintaa myöten, josta ne sitten vaihtelevalla menestyksellä versovat uudelleen. Ne tosin saattavat avomaalle istutettuina kukkiakin.

Jos minulla olisi jalohortensia ilman tarkkaa lajikenimeä ja tietoa pakkasenkestävyydestä, talvettaisin sen sisällä. On nimittäin todennäköisempää, että kasvi kuolee talvella ulkona, kuin että se talvehtii siellä.

Visa Lipponen

Julkaistu: 21.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.