Viherpiha

Imukärhivilliviini puun juurelle

Pentti Alanko

Kysymys:

Menestyykö imukärhivilliviini männyn juurella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleensä puun juurelle suositellaan istutettavaksi humalaa, kelasköynnöstä ja piippuköynnöstä tai imujuurillaan puunrunkoon tarttuvaa köynnöshortensiaa. Imukärhivilliviini kiipeilee kärhien päissä olevien tarttumalevyjen avulla. Riippuu puun kuoren karheudesta, kuinka pitävän otteen villiviini siitä saa. Männystä irtoaa ohutta kellertävää kuorta, mutta rungon alaosassa villiviini voi tarttua kaarnan rakoihin.

Mänty kasvaa luontaisesti hyvinkin karuilla paikoilla, kuten hiekkakankailla ja kallioilla. Imukärhivilliviini on puolestaan tuoreen, runsasmultaisen lehtomaan kasvi. Laihamultaisella paikalla se menestyy ainoastaan jatkuvan kastelun ja lannoituksen avulla.

Imukärhivilliviini näyttää viihtyvän hajavalossa talon pohjoisseinustalla. Se kasvaa hyvin vaikka pitkin kalliota, kunhan sen juuret saavat riittävästi kosteutta ja ravinteita ravinteikkaasta lehtomullasta tai runsasmultaisesta savimaasta kallion viereltä.

Julkaistu: 17.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.