Viherpiha

Ihmepensaan leikkaus

Visa Lipponen

Kysymys:

Voiko ihmepensaan saada haaromaan leikkaamalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihmepensas (Codiaeum variegatum) haaroo luontaisesti vasta ikääntyessään ja kookkaaksi kasvaessaan. Varren katkaiseminen ei välttämättä lisää haarojen lukumäärää, sillä katkaistun latvan tilalle kasvaa tavallisesti yhdestä kolmeen uutta haaraa.

Jos et malta odottaa kasvin ikääntymistä ja haaromista, voit tuuheuttaa sitä ottamalla kasvista noin kymmensenttisen latvapistokkaan. Ei ole väliä, leikkaatko pistokkaan lehtien alapuolelta tai lehtien välistä. Jäljelle jääneen emokasvin rungon voi sitten jättää sen pituiseksi tai leikata haluamansa mittaiseksi tapiksi, ei kuitenkaan mielellään alle kymmensenttiseksi. Vanha runko tekee ainakin yhden uuden haaran, ja samaan ruukkuun voit aikanaan istuttaa latvapistokkaan.

Jos latvapistokkaassa on lehtiä, poista muutama alin lehti. Juurruta pistokas mieluiten omassa ruukussaan suoraan multaan pistettynä ja läpinäkyvällä muovipussilla peitettynä. Parhaiten se juurtuu noin 25 asteen lämmössä. Juurtumisen ja kasvuun lähdön jälkeen voit istuttaa sen emokasvin kanssa samaan ruukkuun.

Ihmepensaan maitiaisneste on myrkyllistä, joten kädet ja leikkaamiseen käytetyt työvälineet on syytä pestä.  

Julkaistu: 10.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.