Meidän Mökki

Home hirsiseinässä

Meidän Mökki

Kysymys:

Saunamökkimme on rakennettu 1985 ukkosen polttaman saunan tilalle vesirajaan. Tuolloinen omistaja on käsitellyt pyöröhirret ilmeisesti ruiskuttamalla Valtti Color extraa. Paikoitellen hirsi on ihan hyvän näköistä ja lakka ehjää, mutta suurimmalle osalle ulkopintaa on tullut pistemäistä hometta. Paikoitellen lakka on hilseillyt pois, toisin paikoin home kukkii lakan alla. Olen kysellyt paikalle houkuttelemiltani asiantuntijoilta neuvoja pinnan käsittelemiseksi uudelleen, ja jokaiselta saan eri neuvot. Eräs asiantuntija neuvoi ensin hiomaan lakan ehjiltä pinnoilta ja sitten pesemään homeen pois homeenpoistoaineella, käsittelemään hirret pohjusteella ja sen jälkeen puunsuojalla – siis neljä operaatiota. Lisäksi sisällä takkahuoneessa on parissa kohtaa lähellä kattorajaa hirsissä homekasvustoa, jonka leviämistä on yritetty estää tuuletusaukkoja lisäämällä. Jos nuo kohdat käsittelisi homeenpoistoaineella, mikä olisi jatkokäsittely? Hirret ovat puun väriset, enkä tiedä, miten ne on käsitelty.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Monet arvostetut pintakäsittelyn tietäjät heittäisivät vesilintua kaikella, jossa perässä lukee ekstra, kun puhutaan hirsipintojen käsittelystä. Puunsuojat tulivat kovaan huutoon mökkiläistenkin keskuudessa 15-20 vuotta sitten, eikä silloin ymmärretty, kuinka paljon kosteutta hirsi imee. Hirren suuret kosteudenvaihtelut eivät sovi ollenkaan yhteen hengittämättömän lakkapinnan kanssa. Lakka irtoilee ja home kukkii puunsuojan alla. Mitä tunnollisempi lakkaaja aikoinaan oli, sitä suurempi päänsärky lienee nyt.

Lakan poistaminen hirsipinnalta on äärimmäisen kovaa työtä, eikä siinä ole olemassa poppakonsteja. Mekaaninen poisto on avainsana. Skraballa ja kuumailmapuhaltimella lakka lähtisi, mutta periaatteessa se vaatisi tulityöluvan, ja jos hirsien välissä on jotain muuta kuin mineraalivillaa, mökki saattaa pian olla kasa hiiltyneitä pöllejä. Hiekkapuhallintakin käytetään, mutta se tärvelee hirsipintaa. Kemialliset maalinpoistoaineet ovat yksi mahdollisuus, samoin kuin kärkihioma- ja saumahiomakoneet. Saumahiomakone voi olla kahdesta pahasta parempi vaihtoehto, jos ei nyt välttämättä halua ruusukuviota hirsiseinään.

Jos ja kun lakat on saatu pois, hometta voi nujertaa esimerkiksi Boracolilla, jota saa maalikaupoista. Se on pohjustusaine, joka estää homeen muodostumista. Boracolia levitetään siveltimellä, harjalla, telalla tai sienellä. Aineen annetaan vaikuttaa noin vuorokauden ajan, minkä jälkeen kasvusto poistetaan esim. juuriharjalla. Myös klooriin perustuvia tuotteita on kaupan, niistä voi mainita esimerkiksi Tikkurilan Homeenpoisto ykkösen.

Muuta ei tarvita, sillä hirsipintaa ei välttämättä tarvitse käsitellä mitenkään. Ajan myötä siitä tulee kauniin harmaa.

Jos nyt välttämättä haluaa lähteä maalaamaan, pintaa voi käsitellä esimerkiksi tervamaalilla. Tältä tieltä ei ole paluuta: mökkiä pitää ennen pitkää maalata uudelleen ja uudelleen, kunnes se lopulta on jokseenkin tervanmusta. Tervamaalia voi muuten valmistaa itsekin. Siihen tarvitaan 6 dl juoksevaa hautatervaa, 3 dl vernissaa, 1 dl mäntytärpättiä sekä sävytykseen pigmenttijauhetta.

Aina home ei ole lakan alla, vaan se kukkii myös puunsuojan päällä. Jos olot ovat homeelle suotuisat, sitä muodostuu vaikka lasin pinnalle. Pintahomeen poistoon kannattaa käyttää edellä mainittuja tuotteita.

Sinänsä ulkopinnan pintahometta ei pidä suoraan yhdistää rakenteiden homeeseen, joka kiistämättä on terveysriski. Suurennuslasin tai mikroskoopin läpi katsottuna ulkopinnoilta tuskin löytää täysin homeetonta paikkaa. Haitta on siis pääasiassa esteettinen.

Katonrajan hirsien homekasvuston syynä puolestaan saattaa olla kattovuoto. Syy kannattaa selvittää ja korjata.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.