Viherpiha

Havukasveja haudalle

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin istuttaa jotain ikivihreää haudalle kukkaistutusten laidoille. Hauta on varjoisassa paikassa, ison koivun kupeessa. Mikä olisi tähän tarkoitukseen sopiva kasvi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hautakiven kupeessa varjoisalla kasvupaikalla viihtyvät muun muassa pyöreät kääpiöpallotuijat, kuten Thuja occidentalis ’Danica’ ja ’Tiny Tim’, jotka menestyvät hyvin ainakin kasvuvyöhykkeellä V (VI) lumisuojan turvin.

Hillittykasvuiset marjakuuset, kuten euroopanmarjakuusi Taxus baccata ’Repandes’ ja kääpiöjapaninmarjakuusi Taxus cuspidata ’Nana’ ovat myös tyylikkäitä hautakasveja tummine neulasineen.

Marjakuuset vaativat pallotuijia enemmän kasvutilaa ja saattavat vanhemmiten peittää hautakiven ellei kasvua ohjata leikkaamalla. Marjakuuset talvehtivat parhaiten vyöhykkeillä I–III (IV). Myös pallotuijia voi leikata.

Valon vähyyden ohella iso koivu rajoittaa haudalle istutettavien kasvien menestymistä. Istutuskuoppa onkin hyvä rajata esimerkiksi juurimatolla, joka estää koivun juurien työntymisen kasvualustaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.