Viherpiha

Haaveena kurjenmiekat

ViherPiha

Kysymys:

Olen nähnyt kurjenmiekkoja kasvavan vedessä. Miten syvään veteen ne voi istuttaa? Pohja on savea, mutaa ja hiekkaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

KeltakurjenmiekkaIris pseudacorus

Kurjenmiekka kukkii säännöllisesti ja runsaasti, jos maa on ravinteikasta savi- tai mutamaata. Joskus sitä näkee siirretyn kesämökin rantaan, jossa maaperä on liian laihaa ja vesi hapanta. Tällaisissa paikoissa se tuskin pysyy kauan hengissä.

Keltakurjenmiekka näyttää viihtyvän muuallakin puutarhassa, kunhan maaperä on multavaa savea. Tosin se ei kuki joka vuosi.

Keltakurjenmiekka on arvokas kasvi perennaryhmässä, sillä sen pitkät nauhamaiset lehdet pysyvät komeina koko kesän. Loppukesästä niihin ei tule rumentavaa laikkutautia, kuten tarhakurjenmiekoille, aiemmin saksankurjenmiekoiksi kutsutuille lajikkeille.

Samanlaisilla paikoilla voidaan kasvattaa Virossa ja muualla Itä-Euroopassa luonnonvaraista siperiankurjenmiekkaa Iris sibirica. Se sietää ajoittain kuivuuttakin, joten siitä on tullut suosittu kasvi myös perennaistutuksiin.

Julkaistu: 15.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.