Viherpiha

Haapa vesoo liikaa

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Miten pääsen eroon haavan vesoista?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Haavan vesojen torjuntaan on vanha konsti, jossa haapapuun runko kaulataan (kuori poistetaan) noin puolen metrin korkeudelta. Puun annetaan rauhassa kuolla, ennen kuin se kaadetaan. Esivalmistelu tehdään jo vuotta ennen kaatoa. Puun kaato onnistuu parhaiten terävällä moottorisahalla. Katso videolta vinkit moottorisahan teroitukseenJos haavan kaataa tuoreeltaan, on varmaa, että pihaan putkahtaa satoja juurivesoja.

Toki vesoja voi torjua jälkikäteenkin. Siihen tarvitaan glyfosaattia. Haapakannon pinta sahataan tuoreeksi ja siihen sivellään 10-prosenttista glyfosaattiliuosta muutaman kerran päivän aikana niin, että kanto imee nestettä 2–3 desiä. Muutaman viikon kuluttua juurivesat kuolevat. Jos teho jää riittämättömäksi, käsittely uusitaan. On myös niin sanottuja glyfosaatti-nappeja (Eco-plug), jotka voidaan porata kantoon. Aine vapautuu kannon nestevirtausten mukana juuristoon. Kun juuristo kuolee, juurivesatkin kuolevat.

Pertti Rajala

Julkaistu: 12.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.