Viherpiha

Gladiolus ei kukkinut

Gladiolus ei kukkinut

ViherPiha

Kysymys:

Miksi gladiolukset eivät kukkineet? Mukulat tekivät hienot lehdet, mutta perinteisiä kukkavanoja ei tullut lainkaan. Huolehdin kastelusta koko kesän.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet selvästi ostanut jonkin myöhään kukkivan tarhamiekkaliljan (Gladiolus-risteymä) lajikkeen. Tarhamiekkaliljojen kukinta on lajikekohtaista: osa kukkii jo heinäkuussa ja osa vasta syyskuussa. Vaikka ostopussin kyljessä olisikin teksti myös suomeksi, niin siinä ilmoitettuun kukinta-aikaan ei ole useinkaan luottamista. Tavallisesti ne koskevat Keski-Euroopan olosuhteita, jossa kasvukausi alkaa huomattavasti aikaisemmin kuin Suomessa. Yleensä tuohon ilmoitettuun kukinta-aikaan saa Suomen olosuhteisiin mukautettuna laittaa vähintään kuukauden lisää. Jos epäilet, että miekkalilja ei muutoin ehdi kukkia, aloita niiden kasvattaminen jo huhtikuussa ruukussa sisällä, ja siirrä ne ulos vasta yöpakkasten mentyä. Ulkona voit kasvattaa niitä joko ruukussa tai avomaalla lämpimässä penkissä. Visa Lipponen

Julkaistu: 15.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.