Viherpiha

Etanoita raparperilla

Etanoita raparperilla

ViherPiha

Kysymys:

Raparperissani oli toukkia, joilla on monta jalkaa. Lisäksi varret olivat vioittuneet ja niissä oli paljon mustia pilkkuja. Poistin kaikki raparperit ja huomasin läpikuultavaa limaa pitkin varsia ja kasvin tyvellä. Poistettuani varret löysin kolme pientä etanaa. Johtuuko vioitus etanasta vai tuhatjalkaisesta karvaisesta toukasta? Miten toimin jatkossa: kaadanko kuumaa vettä juurelle liman poistamiseksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Raparpereissa näkyneet karvaiset perhostoukat syövät lehtiin reikiä ja jättävät jälkeensä mustia jätöksiä. Myös etanat raapivat kasvien lehtiä jättäen jälkeensä kiiltävää kuivaa limaa ja tummia rihmamaisia ulosteita. Lima on siis merkki etanan kulkureitistä, eikä siitä itsessään ole kasville haittaa. Etanat viihtyvät tiheissä ja kosteissa kasvustoissa. Mahdolliset heinät kannattaakin kitkeä raparperin tyveltä ja leikata nurmikko lyhyeksi. Mullassa näkyvät etanat on hyvä poimia ja tuhota tiputtamalla kuumaan veteen. Multaa voi rapsutella pinnastaan, jotta etanan munat nousevat pintaan ja kuivuvat. En suosittele kuuman veden kaatamista kasvin juurelle, sillä toimenpide voi vioittaa juuria. Syynä etanoiden runsaaseen esiintymiseen on sateinen kesä, joka suosii etanoita.

Julkaistu: 1.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.