Viherpiha

Apua pihlajanmarjakoin ja omenakääriäisen torjuntaan

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Julkaistu 4.6.2015

Kysymys:

Millainen pyydys tehoaa pihlajanmarjakoihin ja omenakääriäiseen?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenamadot eli pihlajanmarjakoin tai omenakääriäisen toukat ovat viheliäisiä omenasadon pilaajia.

Molemmat perhoslajit lentävät munimaan omenanraakileisiin hiukan eri aikaan. Siksi torjuntaruiskutus on haastava etenkin ajoituksen suhteen. Jos myöhästyy tai ruiskuttaa liian aikaisin, teho jää huonoksi.

Torjunnan ajoituksen apuvälineeksi on kehitetty feromonipyydyksiä, joissa on perhosten hajuaineita houkuttamassa joko koiraita tai naaraita. Pyydys on kuin pieni muoviteltta, jossa on pohjalla liima-ansa. Yksi tai useampi feromonipyydys hankitaan kesäkuun alussa. Teltat asennetaan omenapuiden lähelle, mutta ei omenatarhaan. Hajukapseli asennetaan ennen perhosten lentoa.

Parhaimmillaan pyydykseen voi tarttua kymmenittäin tuholaisperhosia. Liimapyydysliuskat vaihdetaan uusiin jopa päivittäin. Kun pyydyksissä on riittävä määrä perhosia, on aika ruiskuttaa.

Feromonipyydyksiä on pienpihoilla alettu käyttää myös omenamadon torjuntaan. Tulokset ovat osin erittäin rohkaisevia. Olen saanut monilta kotipuutarhureilta iloisia soittoja, että pelkkä feromoniansa on säästänyt omenat omenamadolta, eikä ruiskutuksia ole tarvinnut tehdä lainkaan.