Viherpiha

Appelsiinipuun leikkaus

Visa Lipponen

Kysymys:

Haaroittuuko appelsiinipuu leikkauksella? Haluaisin taimesta puun näköisen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun tavoitteena on puun näköisen kasvin kasvattaminen, rungon kannattaa antaa kasvaa rauhassa korkeutta. Appelsiini haaroo voimakkaasti heti leikkaamisen jälkeen. Latvan katkaiseminen tekee runkoon ikävän mutkan, sillä uusi latva kasvaa rungon kyljessä olevasta silmusta. Joskus tuloksena voi olla myös useampia pystykasvuisia haaroja, jolloin kasvi alkaa muistuttaa enemmän pensasta kuin puuta.

Jos rungon alaosasta haluaa oksattoman, kehittyvät oksat napsaistaan pois heti niiden alkaessa kasvaa. Silloin runkoon jää mahdollisimman pieni haavapinta, joka kasvaa nopeasti umpeen. Jos sivuoksien antaa kasvaa ja poistaa ne vasta myöhemmin, haavapintakin on suurempi, eikä välttämättä enää umpeudu kauniisti.

Appelsiinin oikea leikkausaika on keväällä. Sivuhaarojen lyhentäminen lisää niiden haaromista, mikä saa aikaiseksi oksaisen ja puumaisen vaikutelman.  

Julkaistu: 2.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.