Viherpiha

Appelsiinipuu voi huonosti

Appelsiinipuu voi huonosti

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on ollut appelsiinipuu viitisen vuotta. Nyt lehtien pinnalle on ilmestynyt ihme kittiä, ja kasvi on ruvennut tiputtelemaan lehtiä. Mikähän sitä vaivaa ja mitä sille pitäisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Appelsiinipuunne lehtiä turmelevan kitin olemus ei kuvailunne perusteella ihan minulle selviä. Voisikohan kysymyksessä olla kilpikirvat? Ne liimautuvat lehtien pinnoille ja elävät kilven suojassa kasvinesteitä imien. Kilpikirvat ovat väriltään kellertäviä tai ruskeita, villakilpikirvat tunnistaa valkeasta pumpulituppoa muistuttavasta suojakilvestä. Mikäli arvaukseni osui oikeaan, tuholaisia löytyy usein myös muista kasvinosista, kuten lehtihangoista. ”Kitti” voi olla myös kirvojen ulostetta.

Kilpikirvat ovat hankalia torjuttavia. Tuholaiset kannattaa irrottaa veitsellä yksitellen, minkä jälkeen sitruspuu käsitellään esimerkiksi Puutarha-aerosolilla. Käsittely joudutaan yleensä uusimaan noin kahden viikon kuluttua.

Teija Heinonen

Julkaistu: 4.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.