Viherpiha

Anopinhammas mätänee

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 14.7.2015

Kysymys:

Sain nuuoren anopinhampaan. Vaihdoin sille paremman mullan saviruukkuun ja asetin länsi-ikkunalle. Sen lehdet kovertuvat sivuilta alas, sisäänpäin, ja lehtien kärjet ovat aaltoreunaiset.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaa siltä, että anopinhampaasi (Sansevieria trifasciata Hahnii-Ryhmä) juuret ovat mädäntyneet ja kasvi kärsii kuivuudesta. Tuo on valitettavan tuttua nuorille anopinhampaille, varsinkin nykyään kaupoissa myynnissä oleville, jotka on istutettu joko pelkkään turpeeseen tai kookoskuituun. Ne ovat helppoja juurrutusalustoja kauppaviljelmien valvotuissa kasvihuoneissa, sillä niissä kasvit saadaan juurtumaan nopeasti pienin kustannuksin. Ikkunalaudalla turpeessa tai kookoskuidussa kasvavaa anopinhammasta on kuitenkin likipitäen mahdoton pitää hengissä, sillä juuret tuppaavat mädäntymään vääjäämättä jossain vaiheessa.

Ota kasvi ruukusta ja putsaa kaikki kasvualusta pois. Ruusukkeen tyvellä on paksu maavarsi, josta juuret kasvavat. Jos maavarren tyvi on musta, se on ainakin osittain mädäntynyt. Leikkaa kaikki mädäntynyt osa pois terävällä veitsellä, sillä mätä kiipeää maavarren keskiosaa pitkin kohti lehtiruusuketta ja leviää sieltä edelleen maavarren reunoille ja lopulta lehtiruusukkeeseen. Terve maavarsi on kokonaan kiinteä ja sisältä vaalea. Jos keskellä näkyy mustaa, mätä on edennyt sinne asti ja sinun pitää leikata maavartta enemmän.

Anna sen jälkeen leikkauspinnan kuivahtaa pöydän kulmalla pari päivää ja istuta kasvi sitten pelkkään perliittiin. Kastele perliitti kunnolla ja anna sen kuivua kastelujen välillä. Perliitti on erinomainen kaikkien anopinkielten ja -hampaiden juurruttamiseen sopiva materiaali, sillä se on sopivan ilmava ja sitoo kuitenkin juurtumista varten sopivasti kosteutta. Perliittiä saa monista isoista puutarhaliikkeistä.

Jos käy niin huonosti, että kasvin lehdet irtoavat, kun otat sen ruukusta, koko maavarsi on mädäntynyt. Silloin voit vielä pelastaa jotakin ottamalla terveiltä näyttävät lehdet pistokkaiksi. Leikkaa lehti poikki kohdasta, jossa se on vielä kiinteä. Anna leikkauspinnan kuivahtaa pöydän kulmalla päivän verran ja työnnä sitten lehti noin 1/3 pituudelta perliittiin ja kastele kuten koko kasvin juurruttamisessa.

Lehtien kärkien aaltoreunaisuus on anopinhampaille ihan normaalia eikä anna aihetta huoleen. Kärjen aaltoreunaisuus myös vaihtelee lehtien välillä, osa lehdistä voi samassakin ruusukkeessa olla kokonaan sileäreunaisia.