Maku

Amerikkalaiset jauhot

Uura Hagberg

Toimituspäällikkö

Kysymys:

Miksi leipominen ei tahdo onnistua suomalaisten ohjeiden mukaan taalla amerikassa, esim pullataikina ei meinaa millaan onnistua, syyko jauhoissa ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Heippa!

Selvittelin asiaa amerikassa asuneilta tuttaviltani.

Ensimmäinen asia, mikä mainittiin oli instant yeast tai active dry yeast -hiiva. Kyseessä on ilmeisesti lähinnä leipäkoneleivonnassa käytettävä pikahiiva. Se nostattaa taikinan tavallista hiivaa nopeammin ja se liuottuu tavallista hiivaa paremmin kylmiin nesteisiin. Tuo kuivahiivan tapainen voi myös olla sekoitus jauhoja, leivinjauhetta ja muita raaka-aienita. Annostelussa saa olla reilumpi, jotta instant yeast vastaisi suomalaista kuivahiivaa. Fresh yeast on tuorehiivaa.

Jauhoista kerrottiin sen verran, että laatuja on enemmän tarjolla kuin Suomessa. On tarjolla ihan valkoista jauhoa, vähän enemmän kuituja sisältävää, jauhoseoksia sekä leipäkoneeseen soveltuvia jauhoja, joissa on jo hiiva mukana. Amerikassa vehnäjauhot ovat erityisen vahvasitkoisia ja paljon proteiineja sisältäviä (yli 13 %).

Kokeilemalla ja luottamalla omaan jauhopeukaloon selviää varmasti parhaiten!

Julkaistu: 28.12.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.